Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στο κόμμα των Σπαρτιατών. Η εισαγγελέας καλεί για εξηγήσεις τους 11 βουλευτές ως ύποπτους για εξαπάτηση εκλογέων. Απέστειλε έγγραφο στη Βουλή για την άρση της ασυλίας τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Θεωρεί ότι στην πραγματικότητα αποτελούσαν το «μανδύα» του αποκλεισμένου κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.
Δύο μήνες μετά την έρευνα που ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για μεθόδους μαφίας στο Κόμμα του η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στέλνει έγγραφο στη Βουλή, προκειμένου να της δώσουν την άδεια για να τους καλέσει για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε, όπως σημειώνει στο έγγραφό της η κα Αδειλίνη, θεωρεί ότι πραγματικός αρχηγός ήταν μέσα από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτός στήριζε και τους 11 βουλευτές. Όλη η κοινοβουλευτική ομάδα πλην του Βασίλη Στίγκα θεωρείται ύποπτη. Αυτόν αναγνώριζαν ως πραγματικό αρχηγό και το σχέδιο ήταν, όπως σημειώνει η εισαγγελέας να ανατρέψουν τον Βασίλη Στίγκα μετά την εκλογή τους. Βέβαια νέμονταν και τα χρήματα από τη χρηματοδότηση, όπως σημειώνει η εισαγγελέας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει στο κάδρο και ο Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς όπως λέει ήταν αυτός που είχε καταστρώσει όλο αυτό το σχέδιο, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να κατέβει ο ίδιος στις εκλογές.
Τα διαδικαστικά βήματα στην υπόθεση των Σπαρτιατών είναι:
- Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στέλνει τον φάκελο στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Το υπουργείο στέλνει ανωμοτί τον φάκελο στη Βουλή. (Από την στιγμή βέβαια που αφορά θέμα πολιτικής υφής).
- Συνεδριάζει η επιτροπή δεοντολογίας και γνωμοδοτεί για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας.
- Μετά συνεδριάζει η Ολομέλεια και αποφαίνεται τελικά για την άρση ή όχι της ασυλίας.