Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την κατάπαυση του πυρός να αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
“Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα“, δήλωσε σήμερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.
Η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς περιλαμβάνει τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους από τις ισραηλινές φυλακές.
Ύστερα από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται πέρα των αρχικών 50, θα παρατείνεται κατά μία μέρα η κατάπαυση του πυρός. Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές πάντως φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η πρώτη προσωρινή παύση των εχθροπραξιών εδώ κι έξι εβδομάδες δεν συνεπάγεται το τέλος του πολέμου.
“Λέγονται ανοησίες ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας” τόνισε οΙσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
“Παραμένουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι γενναίοι στρατιώτες μας θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να νικήσουν τον κατακτητή” τονίζει από πλευράς της η Χαμάς.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου και προβλέπει την απελευθέρωση κυρίως γυναικών και ανηλίκων και από τις δύο πλευρές. Πολλοί από τους ομήρους, που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι από τη Χαμάς, εκτιμάται ότι είναι ξένοι υπήκοοι ή έχουν διπλή υπηκοότητα. Ανάμεσα τους τρεις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ένα τρίχρονο κοριτσάκι.
Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι άνδρες, ηλικίας 17 με 18 ετών.
Τη συμφωνία χαιρέτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έπαιξε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Η Ρωσία χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη προόδου προς μια διευθέτηση.
Τη συμφωνία χαιρετίζε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων που είχαν απαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» αναφέρει σε δήλωσή του.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και στην παύση των εχθροπραξιών και θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι “ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν“, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «όμηρος», δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως «η Χαμάς έχει ή θα έχει αρνητική συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους που βρίσκονται στα χέρια της». Προσέθεσε δε ότι «υπάρχει σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων στα χέρια των Ισραηλινών. Η Χαμάς προσπαθεί αυτή τη στιγμή να τους σώσει».
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Αλικαρνασού στην Τουρκία την Τετάρτη, πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.