«Με το “όχι” στην προανακριτική η κυβέρνηση, επιχείρησε πάλι να συγκαλύψει μία υπόθεση για την οποία ζητούν απαντήσεις, πρώτοι από όλους, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών», ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.
Για την εξεταστική σημείωσε: «Η εξεταστική είναι μια άλλη διαδικασία, κυρίως γενική και αφηρημένη για την αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών πολιτικών προσώπων. Από τη στιγμή όμως που είχαμε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που δείχνει πολύ σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα -αναφέρομαι στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή-, θα μπορούσε να γίνει προανακριτική. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση “πέταξε” αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί δεν θέλει να έρθει η αλήθεια στο φως, φοβάται την αλήθεια».
Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Πώς μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά από αυτό που συνέβη χθες, να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων; Αυτό θα εγγραφεί ως μια ακόμα μαύρη σελίδα στην κοινοβουλευτική ιστορία της ΝΔ και της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
Ερωτηθείσα για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη διάσπαση, σημείωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν τα χιλιάδες μέλη του. Όχι μόνο τα 150.000 μέλη που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που επιζητούν μια απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, στις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν».
Όσον αφορά τη χθεσινή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις αποχωρήσεις, σημείωσε: «Ήταν μια ειλικρινής τοποθέτηση. Επειδή γνωρίζω από την αρχή τους όρους με τους οποίους μπήκε στη διεκδίκηση της προεδρίας ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν ήταν αυτοσκοπός η “καρέκλα”».
Σε ερώτηση για τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστήριξε: «Πράγματι είναι αναπάντητο το ερώτημα, ποιο είναι το πολιτικό επίδικο αυτής της αποχώρησης. Αυτό δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς στον περισσότερο κόσμο. Χθες έγινα μάρτυρας μηνυμάτων, τηλεφωνικών επικοινωνιών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, από εκατοντάδες πολίτες που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν αυτή την πολιτική στάση από τα πρώην στελέχη του κόμματος. Το μόνο που μπορεί να εντοπιστεί ως απάντηση, είναι η διαφωνία τους με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας του περασμένου Σεπτέμβρη για την ανάδειξη προέδρου. Και η αμφισβήτηση, σε τελική ανάλυση, της λαϊκής ετυμηγορίας».
Για τις αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σημείωσε: «Είναι βουλεύτριες και βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αναρωτιέμαι: πώς θα αντιμετωπίσουν στο κοινοβούλιο τον Αλέξη Τσίπρα; Το μόνο που απομένει να απαντήσει είναι η Ιστορία, για τα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Φυσικά θα κρίνει και ο κόσμος. Δεν θέλουμε να δούμε να εγγράφονται ξανά στις σελίδες της ιστορίας της χώρας μας, πράγματα που πόνεσαν τον ελληνικό λαό και έχουν μείνει ως μαύρες κηλίδες».
Τόνισε ακόμα ότι «εχθές είχαμε την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην επιστολή του Νίκου Κοτζιά, είναι μια συζήτηση που ανοίγει μια διαδικασία συνεργασίας και διαλόγου. Εμείς πάντως έχουμε προσηλωμένο το πολιτικό μας σχέδιο στο πώς θα κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».