Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης, που αφιερώνουν εκτενή άρθρα για το πρώτο ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα ύστερα από έξι χρόνια.
Πολλά διεθνή πρακτορεία εστιάζουν στους στόχους των δύο ηγετών, και κυρίως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται να επιδιώκει την αλλαγή σελίδας έπειτα από χρόνια διαμάχης. Ωστόσο, στις αναλύσεις τους διατηρούν και επιφυλάξεις για το βάθος και τη διάρκεια αυτής της επαναπροσέγγισης, αν και συνομολογούν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
«Ελλάδα και Τουρκία επιδιώκουν την επανεκκίνηση των σχέσεων με συναντήσεις στην Αθήνα», γράφει το Reuters, ενώ το Associated Press υπογραμμίζει πως «ο τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις». «Ο Ερντογάν στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια για ένα “νέο κεφάλαιο” μετά από χρόνια έντασης», αναφέρει το France24.
Η Guardian έχει αναδείξει τη συνάντηση σε κεντρικό θέμα στη σελίδα του, τονίζοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα με μια «win -win» προσέγγιση. «Το ερώτημα είναι πόσο αυτή θα διαρκέσει», αναφέρουν αναλυτές στο βρετανικό μέσο.
«Απομονωμένη διεθνώς, η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», γράφει η La Tribune και η Le Figaro συμπληρώνει πως ο τούρκος πρόεδρος «επισκέπτεται την Αθήνα ως φίλος».
Στον γερμανικό Τύπο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) θέτει το ερώτημα εάν οι δύο χώρες έχουν βρεθεί «από το ενδεχόμενο πολέμου στην αγαστή συνεργασία;».
«Τα τελευταία χρόνια ο τόνος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθοριζόταν από τις ρητορικές υπερβολές, που προέρχονταν κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας. Εξ ου και επικρατούσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου φάνταζε πιθανό. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες δεν ακούγεται τίποτα απ’ όλα αυτά, το αντίθετο», γράφει.
H Tageszeitung (ΤΑΖ) αναφέρει πως «η σύνοδος κορυφής στην Αθήνα πραγματοποιείται εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, ενώ συνεχίζεται και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσφάτως ο Μητσοτάκης καταδίκασε τη στήριξη του Ερντογάν προς τη Χαμάς, ωστόσο δεν βρήκε τον λόγο να μη συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο. Μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο: δεδομένων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφότερες οι πλευρές έχουν συμφέρον στη χαλάρωση των μεταξύ τους σχέσεων».
«Πρόκειται για μια νέα εποχή, θα πετύχει η προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας;», είναι το ερώτημα που θέτει η Deutsche Welle και συμπληρώνει: «Οι υψηλές προσδοκίες είναι μάλλον άστοχες. Μια πολιτική μικρών βημάτων θα κάνει τη διαφορά».