Σήμερα 80 χρόνια μετά, τελέστηκε στα Καλάβρυτα μνημόσυνο για τους μάρτυρες της σφαγής. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερώνυμου, με ακόμα επτά Μητροπολίτες (Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος, Ρεθύμνης Πρόδρομος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως Χριστόφορος), ενώ αργότερα πραγματοποίησε ομιλία ο πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χρίστος Φωτεινόπουλος.
Ακολούθησε μετάβαση με πομπή προς τον Τόπο Εκτέλεσης και εν συνεχεία, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων από μαθητές των σχολείων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.ην κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης.
Η Σφαγή των Καλαβρύτων
Η Σφαγή των Καλαβρύτων (ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε την 4η Δεκεμβρίου, ως μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση, από τους αντάρτες, 77 Γερμανών στρατιωτών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τη νίκη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής, την 20η Οκτωβρίου του 1943.
Οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο. Τα στρατεύματα της Βέρμαχτ, στην πορεία τους, έκαψαν δεκάδες χωριά και δολοφόνησαν αμάχους, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου και εισήλθαν την 9η Δεκεμβρίου.
Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης.