Από 1η Ιανουαρίου του 2024 έρχονται αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος με τα τέσσερα χρωματιστά τιμολόγια με ξεχωριστές τιμές να μπαίνουν στη ζωή των καταναλωτών, που πρέπει να επιλέξουν ποιο θα διαλέξουν.
Θα κυκλοφορούν με μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα, ενώ είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Αναλυτικά οι διαφορές σε κάθε νέο τιμολόγιο:
Μπλε τιμολόγιο: Θα έχει σταθερές χρεώσεις για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Προτείνεται σε οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις ρεύματος.
Κίτρινο τιμολόγιο: Έχει κυμαινόμενες χρεώσεις που αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Προτείνεται σε καταναλωτές με γνώσεις της αγοράς ενέργειας και διαθέσιμο χρόνο για έρευνα αγοράς
Πορτοκαλί τιμολόγιο: Έχει κυμαινόμενες χρεώσεις που αλλάζουν από ώρα σε ώρα μέσα στην ίδια ημέρα. Προτείνεται σε εμπορικούς καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνους μετρητές.
Πράσινο τιμολόγιο: Έχει ενιαία φόρμουλα τιμολόγησης ρεύματος που περιέχουν ρήτρες αναπροσαρμογής. Προτείνεται σε οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές που έχουν μέση ή υψηλή κατανάλωση ρεύματος.
Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, τα μπλε τιμολόγια θα είναι και τα ακριβότερα, επικαλούμενος κύκλους της αγοράς.
Όσον αφορά τα κίτρινα τιμολόγια, οι τιμές διαμορφώνονται βάσει των δεικτών της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ το πορτοκαλί θεωρείται ως το δυναμικό τιμολόγιο και οι καταναλωτές μπορούν να γνωρίζουν ποιες ώρες της ημέρας έχουν χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας.
Τέλος, στο πράσινο τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν κατηγορία.
Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε σχετικές δηλώσεις που έκανε, σημείωσε ότι «αυτά τα είδη τιμολογίων που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τα βάλαμε με διαφορετικά χρώματα για να καταλαβαίνει καλύτερα ο καταναλωτής τι είναι το καθένα. Τα μπλε είναι τα σταθερά, τα κυμαινόμενα είναι τα πορτοκαλί και το πράσινο τιμολόγιο είναι ίδιο για όλους. Στην ερώτηση αν θα είναι χαμηλότερες οι τιμές, η απάντηση είναι ότι στο πράσινο θα έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή δεν έχουν κόστος αντιστάθμισης μπορείς να έχεις ένα όφελος. Τέλος την απόφαση θα την πάρει ο καταναλωτής».