Την ανάγκη η Ε.Ε. να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική ατζέντα έχει μετατοπιστεί προς την άκρα δεξιά πριν να είναι πολύ αργά, λίγους μήνες μάλιστα πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, τονίζει σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Μιλώντας στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο κ. Αρβανίτης προσθέτει επίσης πως είναι ανάγκη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να προχωρήσει το συντομότερο, αλλιώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα διαλυθεί.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ακόμη «καταστροφή» το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, καθώς θεωρεί πως θα έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα, η οποία δεν θα μπορέσει να τους εντάξει ομαλά, καθώς εκλείπουν τα κατάλληλα προγράμματα στήριξης.
Παράλληλα, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, θεωρώντας την υπεύθυνη για αυτά, ενώ την κατηγορεί πως στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να τα επιλύσει.
Τέλος, δηλώνει χαρούμενος με την εμπειρία της πρώτης θητείας του ως Ευρωβουλευτής και ξεκαθαρίζει πως σκοπεύει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Αρβανίτη:
Κ. Αρβανίτη το 2024 είναι έτος ευρωεκλογών. Τι περιμένετε από αυτές τις εκλογές; Σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς;
Με προβληματίζει ιδιαίτερα ότι έχουμε ένα καθεστώς πια, που δεν το έχει αντιληφθεί η εμπροσθοφυλακή του πολιτικού συστήματος, διότι κοιτάει απλώς τα νούμερα σχημάτων, γραφικών επί το πλείστον, και δεν βλέπει την ουσία που είναι ότι η ακροδεξιά έχει κυριαρχήσει εδώ και μια δεκαετία.
Η πολιτική ατζέντα έχει πάει ακροδεξιά. Οπότε δεν είναι το πρόβλημα μου αν θα πάρει μια μονάδα πάνω ή μια κάτω ο κύριος Βελόπουλος και οι φίλοι του στην Ευρώπη. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η ατζέντα της Λεπέν είναι πια κεντρική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιστεύετε ότι είναι πιθανή μετεκλογική συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς;
Ήδη συμβαίνει. Σε αυτή τη θητεία εγώ το διαπίστωσα σε πάρα πολλά πράγματα. Το ECR, που είναι η άκρα δεξιά, φέρνει θέματα, τα οποία δεν περνάνε για αισθητικούς κυρίως λόγους. Όμως μετά από λίγο καιρό φέρνει τα ίδια θέματα το ΕΛΚ, τα οποία ψηφίζονται, καθώς οι τρεις αυτές πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, ΕCR, IT) είναι στο όριο πλειοψηφικές. Το Renew Europe είναι στη σημερινή σύνθεση ο καταλύτης των εξελίξεων για το εάν θα πάει το πράγμα πολύ συντηρητικά ή κάπως προοδευτικά. Με ανησυχεί το γεγονός ότι μάλλον δεν θα τα πάει καλά στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Υπάρχει κι ένα ζήτημα που το ακούω και στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές. Να δούμε τι θέλει ο κόσμος. Αν πας με τη λογική του τι θέλει ο κόσμος και δεν είσαι εσύ ο φάρος ο οποίος σηματοδοτεί την πολιτική σου στον κόσμο γίνεσαι ετερόφωτος πια και δεν έχεις και καμία αξία για την κοινωνία.
Ποιος είναι ρόλος που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. στις γεωπολιτικές προκλήσεις των τελευταίων ετών (Γάζα, Ουκρανία);
Δεν παίζει κανένα ρόλο αυτή τη στιγμή. Πρώτα απ’όλα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έπαιξε τον ρόλο της αποτροπής της εισβολής των Ρώσων στην ανεξάρτητη Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προχωρήσουμε την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που σημαίνει ενιαίο Σύνταγμα και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, αλλιώς το εγχείρημα της Ε.Ε. θα διαλυθεί.
Επιπλέον, θέλω να τονίσω ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι ουρά του ΝΑΤΟ. Πρέπει να έχει δικιά της πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της Γάζας. Το είχαμε δει ήδη εδώ και χρόνια στην υπόθεση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το βλέπουμε και τώρα: Η Ε.Ε. έχει έναν ετερόφωτο ρόλο ακολουθώντας τις προσταγές του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τη Γάζα, θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα. Από τη μία πλευρά έχουμε την εγκληματική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σε μία συναυλία φίλων ουσιαστικά της συγκατοίκησης Ισραηλινών – Παλαιστινίων. Αυτό είναι ο ορισμός της προβοκάτσιας και αποτέλεσε το άλλοθι του Νετανιάχου για να εισβάλει στη Γάζα.
Στην αντίπερα όχθη, η Χαμάς είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος με τον Νετανιάχου. Η Χαμάς είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη δημοκρατία στα Παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή η ισλαμοφασιστική αντίληψη της Χαμάς πάει πίσω τους Παλαιστίνιους συνολικά. Η Ε.Ε. βέβαια δεν παρεμβαίνει για να μαζέψει τον Νετανιάχου αλλά και για να αποδυναμώσει ουσιαστικά και πολιτικά τη Χαμάς.
Υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από τη Γάζα. Είναι αρκετό το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που ψήφισε η Ε.Ε. ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση;
Είναι καταστροφή το νέο Σύμφωνο. Μιλήσαν όλοι για ιστορική συμφωνία και ειδικά στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν εξήγησε που συνέβαλε σε αυτήν την «ιστορική συμφωνία», ούτε τι περιλαμβάνει. Νομίζω ότι δικαιώθηκε πλήρως η πολιτική μας διότι αυτό που ετοίμασαν είναι ένα φρούριο όπου οι χώρες υποδοχής είναι οι φυλακές των συμφερόντων της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, με τη λογική της «εθελοντικής μετεγκατάστασης» που σημαίνει ότι η μια χώρα μπορεί να δέχεται ότι δεν θα αναλάβει τους πρόσφυγες που της αναλογούν και θα πληρώνει στη χώρα υποδοχής ένα αντίτιμο, θα έχουμε εισροή χρημάτων και εγκλωβισμένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Εγκλωβισμένοι άνθρωποι και εγκλωβισμένη χώρα, χωρίς τα κατάλληλα προγράμματα ένταξης.
Πόσους ανθρώπους μπορεί να εντάξει μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα; Η αλήθεια είναι πως την πατήσαμε και την πατήσαμε με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το ζήτημα έπρεπε να μας ακούσει η κυβέρνηση και να βάλει βέτο. Καλύτερα λοιπόν να μην είχαμε συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία, η οποία δεν θα αλλάξει, όπως συνέβη.
Στην ολομέλεια διεξήχθη για άλλη μια φορά συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αλλά και την ελευθερία των ΜΜΕ. Ποια είναι η θέση σας;
Το σημαντικό είναι ότι θα έχουμε και ψήφισμα για πρώτη φορά στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας. Μη θεωρείτε ότι εγώ είμαι χαρούμενος που η χώρα θα δεχθεί ένα καταδικαστικό ψήφισμα και σε αυτό έχει την απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση διότι σας θυμίζω ότι όταν ήρθε η LIBE στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση τότε, μερικές μέρες μετά τα έγκλημα στα Τέμπη, αγνόησε επιδεικτικά την επιτροπή και δεν ήρθε στις συνεδριάσεις της.
Όταν μια χώρα υπολειτουργεί στα ζητήματα του κράτους δικαίου η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί για να λύσει αυτά τα ζητήματα. Εγώ είμαι βέβαιος ότι όχι μόνο δεν θέλει να τα λύσει αλλά έχει και την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία τους.
Το τελευταίο διάστημα συζητείται η θέσπιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και η δυνατότητα τεκνοθεσίας. Τι συμβαίνει στην Ε.Ε. και τι πρέπει να κάνει η χώρα μας;
Αυτά τα θέματα στην Ευρώπη έχουν λυθεί. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και την πολιτεία. Δεν νομίζω ότι στο ζήτημα του γάμου μπορεί να υπάρξει κάποια περεταίρω συζήτηση. Το ζήτημα της τεκνοθεσίας είναι πιο σύνθετο. Υπάρχουν όμως τα ηθικά και τα νομικά εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν. Σε τέτοια λεπτά ζητήματα που έχουν σχέση με τις ζωές των ανθρώπων αλλά και με τις ζωές των ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ακόμα στη ζωή πρέπει ο δημόσιος διάλογος να διεξάγεται με πολλή ηρεμία και σωφροσύνη.
Να μην πάμε σε εικονολάτρεις και εικονομάχους. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς το στιλ της κουβέντας που γίνεται. Δεν υπάρχει, ούτε καν στη δημόσια τηλεόραση, μια συζήτηση ανθρώπων που να τοποθετούνται ήπια, με επιχειρήματα. Όσον αφορά τις κομματικές πειθαρχίες, αυτά τα ακούω βερεσέ. Οι βουλευτές θα πρέπει να τοποθετηθούν βάσει του όρκου τους στο Σύνταγμα και όχι στον παπά της ενορίας τους.
Φθάνοντας στο τέλος της κοινοβουλευτική περιόδου, πως ήταν η εμπειρία από την πρώτη σας θητεία ως Ευρωβουλευτής; Θα θέλατε να είστε εκ νέου υποψήφιος;
Νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύθηκαν και με έβαλαν στο ευρωψηφοδέλτιο. Εμένα άλλωστε δεν με ενδιέφερε η εθνική πολιτική σκηνή. Νιώθω ευγνωμοσύνη επίσης απέναντι στον κόσμο που με ψήφισε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την εμπειρία μου αυτήν, καθώς δουλέψαμε πολύ και εγώ και η ομάδα μου.
Όσον αφορά το εάν θα είμαι ξανά υποψήφιος, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ήταν πολύ καθαρός απέναντι στους ευρωβουλευτές του κόμματος, λέγοντας πως θα ήθελε να είναι ξανά υποψήφιοι. Οπότε από τη στιγμή που γίνεται η πρόταση, εγώ την αποδέχομαι. Συνεχίζω όμως να κάνω τη δουλειά μου κανονικά. Ο προεκλογικός αγώνας θα γίνει στην ώρα του.