ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής υπό την πολιορκία των αγροτών

Υπό την πίεση των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, συναντώνται σήμερα (1/2) στις Βρυξέλλες οι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει ένα βασικό θέμα: την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς προϋπολογισμού, με την Ουγγαρία να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και όλα τα βλέμματα να στρέφονται για μία ακόμη φορά στον Βίκτορ Όρμπαν. Η Γαλλία ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι θα θελήσει να εντάξει στην ατζέντα και το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων που απασχολεί ήδη σχεδόν τα μισά κράτη-μέλη.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις αγροτών που ξεκίνησαν στη Γαλλία πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες στο Βέλγιο. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών συνεχίστηκαν χθες σε όλη τη χώρα, με τα τρακτέρ να μπλοκάρουν σημαντικούς δρόμους, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής.

Ο περιφερειακός δρόμος των Βρυξελλών (R0) εξακολουθεί να είναι κλειστός σε μερικά σημεία, ενώ μέσα στην πόλη, περίπου 20 τρακτέρ απέκλεισαν την πλατεία de Meeûs κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε η αστυνομία των Βρυξελλών. Οι αγρότες ήταν κυρίως από την περιοχή Charleroi και συμμετείχαν στη γενική διαμαρτυρία. Η αστυνομία αναμένει ότι περισσότεροι αγρότες θα μπουν στο «χορό» των κινητοποιήσεων σχεδιάζοντας να παραμείνουν στην πρωτεύουσα μέχρι σήμερα για να δώσουν σημαντικό «παρών» στην Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη Δυτική Φλάνδρα, αγρότες και κηπουροί απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης στο λιμάνι του Zέμπρουγκε. Οι αγρότες επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν στο λιμάνι, «γιατί η βιομηχανία επιτρέπεται να εκπέμπει 40 φορές περισσότερες εκπομπές από εμάς ως αγρότες». Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη κέρδισαν την πρώτη τους παραχώρηση από τις Βρυξέλλες, με την ΕΕ να ανακοινώνει καθυστέρηση στους κανόνες που θα τους ανάγκαζε να κάνουν αγρανάπαυση για να ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους.

Στη Γαλλία, περίπου 10.000 Γάλλοι αγρότες ενίσχυσαν τις διαμαρτυρίες τους χθες με τουλάχιστον 100 αποκλεισμούς σε μεγάλους δρόμους σε όλη τη χώρα, καθώς 18 αγρότες συνελήφθησαν επειδή απέκλεισαν την κυκλοφορία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χονδρική αγορά τροφίμων στο Rungis, νοτιοανατολικά του Παρισιού και 79 άλλοι συνελήφθησαν αφού κατάφεραν να μπουν μέσα.