Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή επειδή επέκρινε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Κατά την απολογία του ο Ρώσος δημοσιογράφος γονάτισε και ζήτησε συγνώμη από τους Ουκρανούς πολίτες. « Θέλω να ζητήσω συγνώμη απ’ όλους τους Ουκρανούς , στους οποίους η χώρα μας προκάλεσε θλίψη», είπε ο Ιβανόφ.

Ο Ρομάν Ιβανόφ, ένας ρώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης επτά ετών επειδή σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων του μέσου RusNews στο οποίο εργαζόταν.

Δικαστήριο της μικρής πόλης Καρολιόφ, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έκρινε τον ηλικίας 51 ετών Ιβάνοφ ένοχο «για διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, αναφέρει ανάρτηση του RusNews στο Telegram. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών.

O δημοσιογράφος στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram είχε γράψει σε μία ανάρτησή του για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, επικαλούμενος σχετική έκθεση του ΟΗΕ και άρθρα της εφημερίδας The New York Times, ενώ σε άλλη ανάρτηση είχε αναφερθεί στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Στο δικαστήριο, όπως γράφει ο ιστότοπος Mediazona, προσήλθαν περίπου 50 άτομα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους προς τον Ιβανόφ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υποστηρικτές του στους διαδρόμους του δικαστηρίου φώναξαν: «Ρόμα (συντομογραφία του Ρομάν), είμαστε μαζί σου. Δεν είσαι μόνος».

Η μητέρα του, Άλα Ιβανόβα, η οποία έδωσε συνέντευξη στον Τύπο, έσπευσε να καταγγείλει την ‘κατασκευασμένη’ κατηγορία. «Αγωνιζόταν για τους ανθρώπους, τους βοηθούσε», είπε.

Ο Ιβανόφ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του. « Είμαι δημοσιογράφος και καθήκον μου είναι να παρέχω πληροφορίες στους αναγνώστες. Και αυτές παρέχω. Το αν υπονομεύουν ή δεν υπονομεύουν το κύρος των στρατιωτικών, αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος παίρνει τις πληροφορίες και τις αναλύει» δήλωσε ο Ιβανόφ σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσία, ενώ 15 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024