Στην Κομισιόν φέρνει με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διαγωνισμούς ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρίες στην Ελλάδα περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που ανατέθηκαν στις τρεις εταιρίες τηλεπικοινωνιών της χώρας, μετά από διαδικασίες που κατά κύριο λόγο είχαν μόνο μία προσφορά» επισημαίνει ο Έλληνας Αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι και ο μοναδικός από την Ελλάδα που μετέχει στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν αφενός εάν «είναι σε γνώση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» και αφετέρου εάν «σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις για τον τρόπο ανάθεσης των εν λόγω έργων». Επιπλέον, ζητά να μάθει «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να διασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση και διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Πέρα από τον προβληματισμό και τα σοβαρά ερωτήματα που φαίνεται να προκύπτουν από την συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνεται πως «το ποσοστό των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα που ανατέθηκαν σε μόλις έναν υποψήφιο αυξήθηκε στο 48% έναντι 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει το 41,6% των κονδυλίων του ελληνικού σχεδίου στους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες!».
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:
Θέμα: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον τρόπο ανάθεσης εκατοντάδων έργων αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα[1], η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρίες στην Ελλάδα περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που ανατέθηκαν στις τρεις εταιρίες τηλεπικοινωνιών της χώρας, πέντε εταιρίες πληροφορικής και δύο εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών την περίοδο 2020-2023, μετά από διαδικασίες που κατά κύριο λόγο είχαν μόνο μία προσφορά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς για το 2022[2], το ποσοστό των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα που ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο αυξήθηκε στο 48% (έναντι 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει το 41,60% των κονδυλίων του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες (τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό, έναντι 28,22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου)[3]. Η υπόθεση γεννά σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμό, σε συνέχεια και πρόσφατων δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκφράζει έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο απάτης στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης[4].
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι σε γνώση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;
Σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις για τον τρόπο ανάθεσης των εν λόγω έργων;
Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να διασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση και διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;
[1] https://www.politico.eu/article/fraud-busters-swoop-greece-contract-involve-e2-5-billion-eu-recovery-fund-cosmote-vodafone-nova/
[2] https://single-market-scoreboard.ec.europa.eu/countries/greece_en
[3] https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2024/761979/IPOL_BRI(2024)761979_EN.pdf
[4] https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/interview/e600m-italy-recovery-fund-fraud-likely-to-be-repeated-eu-audit-chief-warns/