Εκτάκτως συνεδριάζουν απόψε οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών και η προσοχή τους είναι στην κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Στόχος να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση, ενώ το στοίχημα είναι η Ευρώπη να μιλήσει αυτή τη φορά με ενιαία φωνή.
Οι ηγέτες, σύμφωνα με το Star, αναμένεται να καταδικάσουν την ιρανική επίθεση αλλά θα συστήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, δείχνοντας δηλαδή και προς το Ισραήλ.
Οι 2, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα εξετάσουν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Κάποιες χώρες θέλουν να ενταχθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από την αποκλιμάκωση που επιζητούν.
Και οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο «μενού» των Ευρωπαίων ηγετών
Στο τραπέζι είναι και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει η αναφορά σε σταδιακή, αναλογική και αντιστρέψιμη θετική ατζέντα, κάτι που υπό όρους καλωσορίζει και η Ελλάδα, η οποία πάντως θέλει τις τελικές αποφάσεις να τις λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν.
Μητσοτάκης: Η κρίση να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση
«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο και των δικών μας συμφερόντων», ανέφερε ακόμα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
«Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.
Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση, η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα, που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί.
Τρίτον, θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και την έκθεση προόδου, την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προς το παρόν, είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.