Στη «φάκα» φορολογούμενοι που δώρισαν μετρητά σε συζύγους, παιδιά και εγγόνια

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στους φορολογούμενους από τους μηχανισμούς του κράτους.

Σε ελεγκτικό κλοιό βρίσκονται οι φορολογούμενοι που μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους. Ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός διενεργεί ελέγχους και διασταυρώσεις στις δηλώσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myProperty βάζοντας στο στόχαστρο όσους προχωρούν σε χρηματικές γονικές παροχές. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν χιλιάδες υποθέσεις γονικών παροχών χρηματικών ποσών που έγιναν με κατάθεση μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και δωρεές χρημάτων σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Πολλές υποθέσεις έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με τους φορολογούμενους να ζητούν την ακύρωση των φόρων και προστίμων. Οι περισσότερες προσφυγές αφορούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών από 10.000 έως 200.000 ευρώ που έγιναν με μετρητά, αντί μέσω τραπεζών, παραβιάζοντας το νόμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσφυγές απορρίφθηκαν και οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν σημαντικά ποσά.

Γονικές παροχές με μετρητά

Όπως έδειξαν οι έλεγχοι φορολογούμενοι δώρισαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους χρηματικά ποσά με γονική παροχή ή οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσα από τις τράπεζες, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με μετρητά τα οποία κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου και κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10%. Επίσης εντοπίστηκαν περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο των δηλώσεων βρέθηκαν περιπτώσεις που ένα παιδί από την οικογένεια έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για αυτήν, την «τριγωνική» συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί.

Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Στις διαδοχικές γονικές παροχές η εφορία ελέγχει το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των πράξεων. Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού. Ένα ακόμη σημείο που εξετάζεται είναι αν ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).

Να σημειωθεί πάντως ότι οι περισσότερες υποθέσεις παράνομων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών αφορούν ποσά από 10.000 έως και 200.000 ευρώ οι οποίες έγιναν με μετρητά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δωρεάς χρηματικού ποσού που έγινε με κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό της δωρεοδόχου, εκκαθαρίστηκε αυθημερόν και επιβλήθηκε φόρος 5.000 ευρώ από την εφορία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής
14 Δεκεμβρίου, 2024
Μετρό Θεσσαλονίκης: Δωρεάν μετακινήσεις σήμερα και αύριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά σε λίγες ώρες αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά σε λίγες ώρες αν έχετε τόση σύνταξη
14 Δεκεμβρίου, 2024