Εκδήλωση με θέμα «Πράσινη μετάβαση και εθνική κυριαρχία» έλαβε χώρα στην ΕΣΗΕΜΘ, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παντελής Σαββίδης. Την εκδήλωση μετέδωσε η WEB TV της ιστοσελίδας anixneuseis.gr.
Οι τέσσερις ομιλητές κατέθεσαν τις δικές απόψεις, έχοντας ξεχωριστές ενότητες. Πιο αναλυτικά, η Ελσα Δεληγιάννη, τ. Αναληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ μίλησε για την «Ελευθερία του λόγου, δικαιωματισμός: κατασκευάζοντας συναίνεση», ο Χάρης Τοπαλίδης, Δρ. Οικονομολόγος, τ. Τραπεζικός αναφέρθηκε στην «πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εθνική κυριαρχία». Ο Ανδρέας Μπούμης, τ. Πρόεδρος ΔΣ Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, αναφέρθηκε στο θέμα «Εξουσία, Οικονομία και Κρατική Ισχύς της Ελλάδας» και ο Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος ε.α. είχε την ενότητα «Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον πόλεμο. Εμείς αλλάζουμε».
Ο δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης, Παντελής Σαββίδης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να είναι δεδομένη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε μια λογική πράσινης μετάβασης και πώς αυτή η αλλαγή συνδέεται με την εθνική κυριαρχία των κρατών. Πρόσφατο παράδειγμα, τόνισε, είναι τα θαλάσσια πάρκα, αναφερόμενος στη συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Χάρης Τοπαλίδης, Δρ. Οικονομολόγος, τ. Τραπεζικός και υποψήφιος με το «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο», παίρνοντας το λόγο ανέδειξε τη συνάφεια της πράσινης μετάβασης με την εθνική κυριαρχία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «0ι αλλεπάλληλες κρίσεις που βριώνουμε κλονίζουντα θεμέλια της κονωννικής και της ατομικής μας ζωής, δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον καλλιεργούν το φόβο και την ανασφάλεια στο μέσο πολίτη για τις επερχόμενες εξελίξεις, διευκολύνοντας «τη χειραγώγησή του από τους μηχανισμούς εξουσίας, εθνικούς και υπερεθνικούς», προσθένοντας ότι έχει σχεδιαστεί να επιβληθεί η ηγεμονία του κεφαλαίου μέσω της αποκλειστικής προσφυγής στην τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Καταλήγοντας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει στις διεθνείς διεργασίες για τη ρύθμιση του νέου παραγωγικού μοντέλου.
Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Μπούμης, τ. Πρόεδρος ΔΣ Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι για τον ίδιο εξουσία είναι η διαχείριση της συλλογικής βούλησης, η οποία είναι αναγκαία στη ζωή. «Η εξουσία δεν είναι κάτι αφηρημένο, εκφράζεται μέσα από ομάδες και άτομα».
Η Ελσα Δεληγιάννη, τ. Αναληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ και υποψήφια με το «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο» μίλησε για την «Ελευθερία του λόγου, δικαιωματισμός: κατασκευάζοντας συναίνεση», τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου τα τελευταία χρόνια δέχεται εισβολές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη λογοκρισία. «Θεωρείται η πεμπτουσία όλων των ελευθεριών, διότι χωρίς την ελευθερία του λόγου δεν μπορούν να ασκηθούν οι υπόλοιπες ελευθερίες. Μέσα από αυτή πολίτης γνωρίζει τα δημοσίου ενδιαφέροντος θέματα, μπορεί να σχηματίσει άποψη, δημιουργείται δημοκρατικός διάλογος», σχολίασε.
Τελευταίος στην εκδήλωση τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος ε.α. και υποψήφιος με το «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο». Κατά την ομιλία του σημείωσε ότι δεχόμαστε γνωστικό πόλεμο με ήπια ισχύ, όχι με σταρτιωτικά μέσα, αλλά με την παραποίηση των πληροφοριών. Αυτός ο πόλεμος, συμπλήρωσε, μπορεί να επηρεάσει τις τάσεις και τις συμπεριφορές.