Η συζήτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανεξαιρέτως είπε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάναγιώτης Τσακλόγου.
«Τα συνταξιοδοτικά συστήματα που έχουν αυτή τη στιγμή όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες στον πυρήνα τους είναι συστήματα διανεμητικού χαρακτήρα», τόνισε.
«Διανεμητικό σύστημα θα πει ότι οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων.
Αυτά τα συστήματα μπορούν και δουλεύουν καλά, όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους.
- Είναι πολλοί συνάδελφοί μου, οι οποίοι το θεωρούν περίπου σαν κανόνα, ότι αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά άμα έχουν περίπου τέσσερις εργαζόμενους για έναν συνταξιούχο.
- Αυτό το νούμερο εμείς το περάσαμε πριν από πολλές δεκαετίες.
- Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,7 εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα τα οποία τίθενται εκ των πραγμάτων σε αυτόν εδώ τον τομέα είναι σημαντικά.
Η νομοθεσία μας, που υπάρχει από το 2010, κάνει κάτι το οποίο το έχουνε περίπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συνδέουν το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πόσα χρόνια θα λαμβάνει κατά μέσο όρο ο συνταξιούχος την σύνταξη.
- Έως το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης.
Ο νόμος είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο που λέει το εξετάζουμε ανά τριετία, αλλά ανά τριετία τεράστιες μεταβολές δεν υπάρχουν.
Δηλαδή, ακόμα και στα χρόνια στα οποία αυξανόταν πολύ το προσδόκιμο της επιβίωσης μέσα σε μια τριετία, ήταν κάποιοι λίγοι μήνες.
- Αυτό το οποίο ακούω συχνά πυκνά, το ότι θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας και θα αυξηθούν κατά δύο και τρία χρόνια, αυτό απλά δεν ισχύει.