«Η Αττική καταναλώνει 400 εκατ. κυβ. μέτρα/έτος, οπότε το μέλλον είναι ήδη προβληματικό. Τα φαινόμενα υπάρχουν και θα ενταθούν», υποστήριζει η Πράσινη Αριστερά στη νέα ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Δυστυχώς όμως υπάρχουν και κυβερνήσεις που βάζουν το συμφέρον των πλούσιων επιχειρήσεων πάνω από την προστασία των πολιτών.
Αντί να προνοήσουν με κατασκευαστικά έργα, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και επαρκώς η επερχόμενη κρίση, αυτοί κάνουν διαφημιστικές καμπάνιες προς τους πολίτες ώστε να μην σπαταλούν νερό.
Έτσι εκτιμούν ότι θα λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που εντείνονται λόγω της μνημειώδους ανεπάρκειας τους.
Αδαείς, αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι, 5 χρόνια μετά, συζητούν για το πως θα φτιάξουν τούνελ 10 χιλιομέτρων ή πως θα μαζεύουν το νερό από την Ψυττάλεια ή μέτρα παίρνει το Ελληνικό (αυτό τους κόπτει), ή πως θα φτιάξουν το 60χρονο παλαιό δίκτυο, όταν μόνο το ένα διυλιστήριο της χώρας καταναλώνει το 1% του νερού της Αττικής (!)
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει σημαντικές διοικητικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπως το πλαίσιο για “Πιστοποιητικό Περιβαλλοντικής Διαύγειας” με συγκεκριμένες κοινωνικές αναφορές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αλλά και κοινωνικές με την ανάδειξη της νέας κατηγορίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών, που συνδέονται με το περιβάλλον και ιδιαίτερα με κοινά για όλες τις κοινωνίες αγαθά όπως το νερό, ο αέρας και το έδαφος. (https://www.prasini-aristera.gr/prasini-aristera-kai-oikologia/)
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις της για την διαχείριση του Νερού καθώς επίσης και τις αντιρρήσεις της απέναντι στις διάφορες -επικίνδυνες- κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η ενίσχυση των υποδομών (όλων), διότι αυτό αφορά στην επάρκεια, αυτάρκεια, και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.
Τέλος, επειδή διάφοροι υπουργοί αρχίζουν πάλι να ψιθυρίζουν περί ελλιπούς χρηματοδότησης, τονίζουμε -για μια ακόμη φορά- ότι τα Δημόσια αγαθά δεν μπορούν να νοηθούν ως εμπορεύματα και κανείς δεν δικαιούται να αποκομίζει ιδιωτικό όφελος από την παραγωγή και τη διανομή τους.
Ταμιευτήρες νερού, υδρολογική περίοδος, Σεπ. 2022, 1,1 δισ. κυβ. μέτρα.
Σεπ. 2023, 950 εκατ. κυβ. μέτρα.
Σεπ. 2024 (πρόβλεψη) ~700 εκατ. κυβ. μέτρα.
Δηλαδή σοβαρό έλλειμμα 250 εκατ. κυβ. μέτρων».