Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, καταλαμβάνει 182 έδρες σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσμα ενώ στη δεύτερη θέση με 168 έδρες βρίσκεται η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Ensemble και στην τρίτη θέση με 143 έδρες η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν. Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Γαλλία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (Les Républicains ) των γκολιστών εξασφαλίζει 45 έδρες ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde διεκδικεί 56 γιατί συμπεριλαμβάνονται ονόματα που αποχώρησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους. Η τρικομματική ισχυρή παρουσία δεν μπορεί να δώσει ένα καθαρό πολιτικό αποτέλεσμα.
Σήμερα αναμένεται η παραίτηση του απερχόμενου Πρωθυπουργού Γκαμπιρέλ Ατάλ αλλά το μεταβατικό σχήμα αναμένετια να διατηρηθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, σε περίπου τρεις εβδομάδες.
Ο ίδιος ο Μακρόν από χθες το βράδυ είπε ότι τα αποτελέσματα «δεν δείχνουν πρωθυπουργό».
Αναταραχή αναμένεται σε όλα τα μέτωπα
Ενδεικτικά, γίνεται λόγος για σχίσμα στο Λαϊκό Μέτωπο καθώς το κόμμα του Μελανσόν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.
Τα φώτα φαίνεται ότι ελκύει και πάλι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές δεν αποκλείεται να δεχτεί πιέσεις για παραίτηση, όπως ήδη το έθεσε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν. (το μεγαλύτερο κόμμα του Μετώπου της Αριστεράς).
Στην παράταξη του Μακρόν βγήκαν επίσης τα μαχαίρια, καθώς Ατάλ και Φιλίπ διεκδικούν τα εύσημα της δεύτερης θέσης , προσδοκώντας «να κόψουν τη φόρα» του Μακρόν.
Στο ακροδεξιό στρατόπεδο, δηλώνουν ήδη θύματα συνωμοσίας των «ψεύτο»δημοκρατών», κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθείται σε κάθε εκλογική ήττα.
«Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, ενώ ο υποψήφιος για το Ματινιόν, Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», του δημοκρατικού μετώπου που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.
Πάντως είναι ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα ότι η Γαλλία «δεν έγειρε προς την πλευρά της ακροδεξιάς».
Από τις Βρυξέλλες, το μήνυμα που έδωσε χθες η Γαλλία χαρακτηρίζεται ως σαφής ένδειξη ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και ότι σίγουρα θα βρεθεί μία λύση σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.