Δήμος Αθηναίων: Οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει το κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες

Ανάμεσά στους σημερινούς απολογούμενους που θα περάσουν την πόρτα του ανακριτού και η φερόμενη εγκέφαλος «Νάνσυ», μία καλλονή με καταγωγή από την Πάτρα που φέρεται να κινούσε τα νήματα.

Πρόκειται για ψηλή, ξανθιά, εντυπωσιακή που συστηνόταν ως «διεκπεραιώτρια». Έκανε φορολογικές δηλώσεις εμφανίζοντας έσοδα από ελεύθερα επαγγέλματα.

Οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει το κύκλωμα

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που μεταξύ άλλων αφορούν:

-Συγκρότηση κι ένταξη εγκληματικής οργάνωσης,
-Εκβίαση με απειλή,
-Βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση,
-Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση,
-Ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000€.

Ουσιαστικά συνολικά 14 υπάλληλοι φέρονται να είχαν αναπτύξει την παράνομη και πολυπλόκαμη δράση τους βάζοντας στο στόχαστρο από επιχειρήσεις εστίασης ως περίπτερα από τους οποίους αποσπούσαν ποσά για να μην βάλουν πρόστιμα.

Λίγοι φαίνεται πως ήταν οι επιχειρηματίες που τους αντιστέκονταν ένας από αυτούς μίλησε αποκλειστικά στο Live News.

«Με είχε προσεγγίσει το συγκεκριμένο κύκλωμα μέσω ενός τρίτου ανθρώπου ο οποίος μου έλεγε να δώσω χρήματα σε μηνιαία βάση, για να μπορέσω να έχω μία πιο ήπια αντιμετώπιση όσον αφορά τους ελέγχους από την δημοτική αστυνομία. Μου είχε πει ότι τα ποσά αυτά ξεκινάνε από 500 ευρώ. Θα μπορούσα να λειτουργήσω πέρα από το επιτρεπόμενο ωράριο το οποίο προβλέπει η άδεια μου και θα μπορούσα να ενημερώνομαι σε περίπτωση που θα υπάρξει κάποιος έλεγχος από κάποια υπηρεσία του Δήμου ή της αστυνομίας. Αυτό έγινε στις αρχές του 2023».

Πρόσωπο-κλειδί και ο πολεοδόμος με τα ακριβά ρολόγια, πρόκειται για υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης που φέρεται να έπαιρνε από 1.000 ευρώ έως 2.500 ευρώ ανά περίπτωση και ο οποίος ήταν και διαιτητής. Σε έρευνες βρέθηκαν 26 ρολόγια.

Το κύκλωμα μάλιστα φαίνεται πως είχε και…λογιστήριο. Είναι οι σημειώσεις που αποκάλυψε το Live News και δείχνουν τις διαδρομές του χρήματος τις πληρωμές που γίνονταν και τις σχέσεις που είχαν τα μέλη μεταξύ τους με την «Νάνσυ» στην κορυφή της πυραμίδας.

Οι Αρχές έτσι βρήκαν πλούσια στοιχεία αφού από το κύκλωμα κατέγραφαν τα πάντα. Τα ποσά που εισέπρατταν, όσα επρόκειτο να βάλουν στην τσέπη από τους εκβιασμούς, τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από την μοιρασιά.

«Του ζητούσαν περίπου 2 χιλιάδες ευρώ το μήνα»

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, δικηγόρος ενός καταστηματάρχη μίλησε στο Live News.

«Έχω ως εντολέα ένα καταστηματάρχη, ο οποίος έχει δυο μεγάλες επιχειρήσεις στην Αττική. Οι πρώτες καταγγελίες που έκανε ήταν συγκεκριμένες, και του έλεγαν ότι αν δεν ενδώσεις ”εμείς θα σε κλείσουμε”. Ο πελάτης μου δεν ενέδωσε να δίνει τα χρηματικά ποσά που είχαν ζητηθεί μέσω τρίτων μηνιαίως. Μάλιστα δεν μιλάμε για ποσά των 100 και 200 ευρώ, ζητούσαν πολλά χρήματα».

Στην ερώτηση πώς προσέγγισαν τον εντολέα του περιέγραψε ο δικηγόρος: «Μέσω τρίτου προσώπου έγινε η προσέγγιση και του είπαν ”θα είναι καλό να καταβληθούν κάποια χρήματα για να μην υπάρξουν ζητήματα με ωράριο ή τις άδειες”. Όπως μου είπε ο ίδιος, του ζητούσαν περίπου 2 χιλιάδες ευρώ το μήνα».