IRIS: Στα σκαριά αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών

Το θέμα είχε ατονήσει για ένα διάστημα καθώς συναντούσε αντιστάσεις και δυσκολίες.

Την επέκταση των δυνατοτήτων του συστήματος άμεσων συναλλαγών IRIS σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο στα πλαίσια των πιέσεων που ασκεί εδώ και μήνες στις τράπεζες για το «καυτό» ζήτημα των υψηλών προμηθειών, έχει ρίξει «στο τραπέζι» και την αύξηση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS από τα 500 στα 1.000 ευρώ ανά ημερήσια συναλλαγή.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) αναφέρουν στο newsit.gr πως είναι ακόμα ζωντανή η συζήτηση στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου, και μάλιστα τίθεται πλέον και συγκεκριμένα ο στόχος, το νέο όριο να ισχύσει τουλάχιστον από τον Μάρτιο 2025 για τις business to customer (b 2 c) συναλλαγές.

Γιατί όμως συγκεκριμένα τον Μάρτιο;

Γιατί τότε, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα είναι και υποχρεωτική καθολική η εφαρμογή του μέτρου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικής.

Μάλιστα, αν και ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στην πλήρη υλοποίηση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έως τώρα, από τα 160 δισ. ευρώ που έχουν διακανονιστεί μέσω ΔΙΑΣ στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, μόλις 1,7 δισ. ευρώ είναι με χρήση IRIS, ενώ από τις 150 εκατ. συναλλαγές, μόνο τα 16 εκατ. αφορούν το IRIS.

Υπενθυμίζεται, πως με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, δίνεται παράταση στη διορία που θα έχουν οι επιχειρήσεις να «υιοθετήσουν» το IRIS ως μέσο συναλλαγών έως τις 31 Αυγούστου.

Σκοπός είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όλους τους επαγγελματίες έτσι ώστε να συμμορφωθούν με την υποχρέωση απόδοσης του IRIS ως μέσο πληρωμής από τους καταναλωτές, προτού αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα.

Και αυτό γιατί ορίζεται ότι σε όποιον δεν προχωρήσει εγκαίρως στη σύνδεση με το IRIS θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, με δικαίωμα προσφυγής εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του.

Η απόφαση επί της προσφυγής θα εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Ιράν και οι ΗΠΑ μιλούν για «πρόοδο» στον χθεσινό δεύτερο γύρο των συνομιλιών τους στη Ρώμη
20 Απριλίου, 2025
Καταγγελίες Ζελένσκι πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την πασχαλινή κατάπαυση πυρός
20 Απριλίου, 2025
Ψάχνουν και στο Facebook τους εκτελεστές του Αιγύπτιου στην Καλλιθέα – «Κλειδί» το ποιοι έβλεπαν το live πριν τη δολοφονία
20 Απριλίου, 2025
Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρός τραυματισμός 28χρονου από κροτίδα στη Ματαράγκα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό
20 Απριλίου, 2025
Μαλεσίνα: Στο νοσοκομείο Παίδων 14χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα – Του έσκασε στο χέρι
20 Απριλίου, 2025
Μενίδι: Είχε επιτεθεί και σε άλλους πριν την επίθεση στους 2 καταστηματάρχες, ο 26χρονος δράστης – Στο χειρουργείο το ένα θύμα
20 Απριλίου, 2025
Η στρατηγική του Πούτιν πίσω από την ξαφνική «πασχαλινή» εκεχειρία – Το «νεύμα» στον Τραμπ
20 Απριλίου, 2025
Αλλάζει ο καιρός: Άνοιξη τέλος, έρχεται νέο μοτίβο και υποτροπή – Η πρόγνωση Χατζηγρίβα
20 Απριλίου, 2025
Γιώτα Γρίβα: «Εγώ γεννήθηκα στη Βουλγαρία, είμαστε Έλληνες Σαρακατσάνοι, μειονότητα»
20 Απριλίου, 2025
Πέτρος Λαγούτης: «Θα τα βλέπω τα νούμερα στο “Big Brother”, αλλά δεν τα κυνηγούσα ποτέ στη ζωή μου»
20 Απριλίου, 2025