Οι αυξήσεις των μισθών, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, θα έρθουν νομοτελειακά κατ’ απαίτηση της ίδιας της αγοράς και των συνθηκών που δημιουργεί η αποκαλούμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος «στενότητα της αγοράς εργασίας», δηλαδή η έλλειψη εργαζομένων όχι μόνον για τις θέσεις υψηλής ειδίκευσης, αλλά και για εκείνες της μεσαίας, ακόμη και χαμηλής ειδίκευσης.
Αυξήσεις μισθών κατά 5% σε μέσα επίπεδα για τα επόμενα έτη προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αποκάλυψη, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, έρχεται μέσα από την τελευταία έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική και βασίζεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις αποδοχές των εργαζομένων αφενός για να τους κρατήσουν στις θέσεις τους και αφετέρου για να προσελκύσουν ειδικότητες και προσόντα που είναι σε έλλειψη και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ίδιων των επιχειρήσεων.
Πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ στο κεφάλαιο με τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία «οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο θα αυξάνονται με ρυθμούς γύρω στο 5% ετησίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και με βάση τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα».
Η πρόβλεψη της ΤτΕ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον μέσο μισθό ίσως και πιο πάνω από τα επίπεδα των 1.500 ευρώ που είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2027, ενώ είναι βέβαιο ότι και ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 950 ευρώ, περίπου στα 960 με 970 ευρώ την άνοιξη του 2027.
Ήδη στο Δημόσιο οι δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 ενώ έξτρα αυξήσεις λόγω της επαναφοράς των επιδομάτων προϋπηρεσίας που είχαν παγώσει μετά το 2012 εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος περίπου 100.000 εργαζόμενοι και ως το 2027 θα φτάσουν τους 500.000.