Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για την κηδεία του Χανίγια στην Τεχεράνη

Πλήθος σε πένθος, αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς στα χέρια, συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης.

Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Φόβους για νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, προκαλεί η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, με κατευθυνόμενο πύραυλο, αλλά και του διοικητή της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό.

Τα νέα αυτά χτυπήματα έρχονται την ώρα που οι διεθνείς μεσολαβητές εργάζονται για να φέρουν το Ισραήλ και τη Χαμάς πιο κοντά σε μια συμφωνία για κατάπαυση tου πυρός και τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και το χτύπημα κατά του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκούρ στη Βηρυτό θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτές τις επίπονες προσπάθειες να εξουδετερωθεί μια πυριτιδαποθήκη στη Μέση Ανατολή, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Associated Press.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, επικαλούμενες την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναβαθμίζεται η ταξιδιωτική οδηγία στην κατηγορία 4, που συνοδεύεται με την ένδειξη «Μην ταξιδεύετε».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι έχει ακόμη ελπίδες για διπλωματική λύση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. «Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος», είπε.

Ο Menachem Merhavy, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν το Ιράν από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι είναι απίθανο το Ιράν να απαντήσει απευθείας στο Ισραήλ και θεωρεί πιο πιθανό να στείλει την απάντησή του μέσω της Χεζμπολάχ.

«Το Ιράν γνωρίζει ότι η ικανότητά του να βλάψει το Ισραήλ είναι πολύ πιο σημαντική από τον Λίβανο», είπε ο Merhavy.

«Το μήνυμα ήταν προς το Ιράν και τους πληρεξούσιους, αν νομίζατε ότι στην Τεχεράνη είστε προστατευμένοι, μπορούμε να σας φτάσουμε και εκεί. Επανεξετάστε τις σχέσεις σας με την Τεχεράνη, γιατί δεν μπορούν να σας προστατεύσουν στο δικό της έδαφος»»,πρόσθεσε ο Merhavy.