Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Πλέον, ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται να λάβει νέα τροπή, καθώς ο Σινουάρ θεωρείται τρομοκράτης από τις δυτικές χώρες, ενώ το Ισραήλ τον έχει επικηρύξει.

Η Χαμάς εξέλεξε τελικά τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο πολιτικό ηγέτη της, με τον «χασάπη του Χαν Γιουνίς» να παύεται από επικεφαλής της Γάζας, καθώς ανέλαβε τη θέση του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια.

Νωρίτερα, η παλαιστινιακή οργάνωση είχε διορίσει τον Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς ως πολιτικό ηγέτη, αλλά προσωρινά, μέχρι να υπάρξει εκλογή του νέου οριστικού ηγέτη. Τελικά, εκλέχτηκε ο Σινουάρ, παραγκωνίζοντας το φαβορί, που ήταν ο Χάλεντ Μασάλ, με τον τελευταίο να μην επιθυμεί συνεργασία με το Ιράν, στενό σύμμαχο της Χαμάς.

Ο Σινουάρ είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου του 2023, που είχε ως αποτέλεσμα την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, φέρεται να κρύβεται στη Ράφα, που είχε χαρακτηριστεί από το Τελ Αβίβ ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στην περιοχή.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός και φέρεται να ήταν ένας από τους ελάχιστους αξιωματούχους της Χαμάς, που δεν επιθυμεί ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά πόλεμο μέχρις εσχάτων, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε τον αφανισμό της οργάνωσης.

Ποιος είναι ο «χασάπης του Χαν Γιουνίς»

Ο 62χρονος Σινουάρ, ευρύτερα γνωστός ως Άμπου Ιμπραχήμ, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Οι γονείς του κατάγονταν από την Ασκελόν, αλλά έγιναν πρόσφυγες μετά από αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «al-Naqba» (η Καταστροφή), δηλ. τον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τις πατρογονικές τους εστίες στην Παλαιστίνη κατά τον πόλεμο που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Πήγε σχολείο στο Χαν Γιουνίς και στη συνέχεια αποφοίτησε με πτυχίο στην αραβική γλώσσα από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. «Εκείνη την εποχή, το Χαν Γιουνίς ήταν ένα «προπύργιο» υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», λέει ο Ehud Yaari, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Σινουάρ στη φυλακή τέσσερις φορές.

Ο Σινουάρ συνελήφθη για πρώτη φορά από το Ισραήλ το 1982, σε ηλικία 19 ετών, για «ισλαμικές δραστηριότητες» και στη συνέχεια συνελήφθη ξανά το 1985. Περίπου εκείνη την εποχή κέρδισε την εμπιστοσύνη του ιδρυτή της Χαμάς, του σεΐχ Αχμέντ Γιασίν, όπως γράφει το βρετανικό BBC.

Δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Χαμάς, το 1987, δημιούργησε την οργάνωση εσωτερικής ασφάλειας της ομάδας «al-Majd». Ήταν ακόμη μόλις 25 ετών. Η «al-Majd» έγινε διαβόητη για την τιμωρία όσων κατηγορούνταν για τα λεγόμενα αδικήματα ηθικής. Σύμφωνα με τον Kobi Michael, στοχοποιούσε καταστήματα που διέθεταν «σεξουαλικά βίντεο».

Ο Ehud Yaari λέει ότι ήταν υπεύθυνος για πολυάριθμες βάναυσες δολοφονίες ανθρώπων, που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. «Ορισμένοι από αυτούς έφυγαν από τα ίδια του τα χέρια και ήταν περήφανος, μιλώντας γι’ αυτό σε μένα και σε άλλους».

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, αργότερα ομολόγησε ότι τιμώρησε έναν ύποπτο πληροφοριοδότη, βάζοντας τον αδελφό του να τον θάψει ζωντανό, ενώ τελείωσε τη δουλειά, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αντί για φτυάρι.

Το 1988, ο Σινουάρ φέρεται να σχεδίασε την απαγωγή και τη δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών. Συνελήφθη την ίδια χρονιά, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία 12 Παλαιστινίων και του επιβλήθηκαν τέσσερις φορές ισόβια. Πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του – πάνω από 22 χρόνια – σε ισραηλινές φυλακές, από το 1988 έως το 2011. Ο χρόνος του εκεί, μέρος του οποίου ήταν σε απομόνωση, φαίνεται ότι τον ριζοσπαστικοποίησε ακόμη περισσότερο.

Μια αξιολόγηση της ισραηλινής κυβέρνησης για τον Σινουάρ κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του περιέγραφε τον χαρακτήρα του ως «σκληρό, εξουσιαστικό, με επιρροή και με ασυνήθιστες ικανότητες αντοχής, πανούργο και χειριστικό, ικανοποιημένο με λίγα… Διατηρεί μυστικά ακόμη και μέσα στη φυλακή, που του εκμυστηρεύονται άλλοι κρατούμενοι… Έχει την ικανότητα να παρασύρει πλήθη».

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Σινουάρ μιλούσε άπταιστα εβραϊκά, διαβάζοντας ισραηλινές εφημερίδες.

Ο Σινουάρ απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση 1.027 Παλαιστινίων και Ισραηλινών Αράβων κρατουμένων με αντάλλαγμα ενός μόνο Ισραηλινού ομήρου, τον στρατιώτη των IDF Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο Yaari πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την έξοδό του από τη φυλακή, ο Σινουάρ σύναψε επίσης συμμαχία με τις Ταξιαρχίες Izzedine al-Qassam και τον επικεφαλής του επιτελείου Marwan Issa. Το 2013 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, πριν γίνει επικεφαλής του, το 2017.

Η φήμη του Σινουάρ για την αδίστακτη και βίαιη συμπεριφορά του, του χάρισε το παρατσούκλι «Ο Χασάπης του Χαν Γιουνίς». Ωστόσο, έχει επίσης δείξει περιόδους πραγματισμού, υποστηρίζοντας προσωρινές εκεχειρίες με το Ισραήλ, ανταλλαγές κρατουμένων και συμφιλίωση με την Παλαιστινιακή Αρχή. Επικρίθηκε μάλιστα από ορισμένους αντιπάλους του ως υπερβολικά μετριοπαθής, λέει ο Michael.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024