Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως «πρέπει να ανατραπεί το στερεότυπο ότι η πολιτική είναι μόνο υπόθεση των ειδικών».
Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι η επανάκαμψη της πολιτικής ως μια συμμετοχική, συλλογική υπόθεση μέσα από την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου συλλογικής δράσης, που θα δίνει ρόλο σε όσους επιλέγουν την οργανωμένη ένταξη».
Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι πρέπει «να διαμορφώνει όρους προγραμματικής αντιπαλότητας ως προς τη νεοφιλελεύθερη πρόταση» και προσθέτει: «το λέω σε αντιδιαστολή με την εμπειρία του συναινετικού δικομματισμού, προ κρίσης, που χαρακτηριζόταν από μια προγραμματική συμπληρωματικότητα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις μεγάλες επιλογές, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και μετά, βρέθηκαν από την ίδια πλευρά».
Αναφορικά με τις αιτιάσεις ότι τάχθηκε ενάντια στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απάντα: «Λάθος ανάγνωση. Δεν έχω δει ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να εναντιώνεται στην ανάγκη διεύρυνσής του, μαζικοποίησής του. ‘Αλλωστε τις βάσεις αυτής της πορείας τις έχουμε βάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σας θυμίζω επίσης πως όλες οι τελευταίες αποφάσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της διεύρυνσης είναι ομόφωνες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της διακήρυξης – καλέσματος προς τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο».
Σε σχέση με την αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι «ένας ειλικρινής και ουσιαστικός απολογισμός είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τα μέλη μας, τους φίλους, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι και ο μοναδικός τρόπος για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και όσων δεν μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές».
Τέλος αναφερόμενος στην ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την δημοσκοπική υπεροχή της υποστηρίζει: «Θεωρώ πολιτικά ερμηνεύσιμο το πρώτο διάστημα μιας διακυβέρνησης ο κόσμος να κρατάει μια “καλοπροαίρετη” στάση απέναντί της. Ωστόσο μέχρι τώρα ήταν τα εύκολα για τη ΝΔ, γιατί πορευόταν με τις πλάτες της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα χρόνια θα μας δείξει πολλά».
Εξηγεί τον χαρακτηρισμό “τοξικός” για τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας: «Πρόκειται για έναν απόλυτα πολιτικό χαρακτηρισμό… Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πρωθυπουργός που ταυτίστηκε με την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των Μνημονίων, με όλα τα τραγικά επακόλουθα που είχε αυτή η επιλογή για τον λαό μας. Δεν ήταν μονόδρομος αυτή η επιλογή, τον βαραίνει. Ενώ δεν έχει έστω ψελλίσει την παραμικρή αυτοκριτική για την επιλογή του. Δεν του χρεώνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, άλλωστε οι ευθύνες ανάγονται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που εξέθρεψαν ένα στρεβλό, παρασιτικό και διεφθαρμένο παραγωγικό μοντέλο».