Βορίδης: Η οικονομική κατάσταση των πολιτών θα βελτιώνεται μέχρι το 2027

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο MEGA Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και για μέτρα και αλλαγές που «στοίχισαν» το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση πχ για τα τεκμήρια των επαγγελματιών.

«Ακούσαμε για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεσμευτήκαμε για τα τεκμήρια και θα το κάνουμε μέσα στο 2025. Ακούσαμε την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και την αντικατάσταση του – δεν το ακούσαμε αυτό αλλά έτσι θα γίνει – με τέλος ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα έχει μεγάλη εξοικονόμηση στις επιβαρύνσεις διαφόρων συναλλαγών. Ακούσαμε για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% σε περίπτωση που ασφαλιστούν τα ακίνητα. Αυτή είναι μείωση που έρχεται πάνω σε έναν ήδη μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Και για φοροαπαλλαγές ακούσαμε.

Δεν υπάρχει πρόσθετο μέτρο για την ακρίβεια, γιατί πρώτον έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την ακρίβεια, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις, και δεύτερον γιατί είμαστε ήδη σε περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών. Εμείς δεν έχουμε κανονιστικό πλαίσιο για την τιμή της αγοράς, για να τις αποφασίζουμε. Άρα οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι έμμεσου χαρακτήρα. Το καλάθι, το πλαφόν, στα περιθώρια κέρδους, οι έλεγχοι στην αγορά, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών. Ως παρεμβάσεις εμένα με καλύπτουν απολύτως. Λέτε πως αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση των τιμών που θα ήθελε κάποιος.

Η διαμόρφωση των τιμών είναι πρωτίστως ζήτημα της αγοράς. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αισχροκέρδεια. Και το είπε σε σχέση με τη δημιουργία υπερκερδών όπου αυτά δημιουργούνται και είπε πως το προϊόν της φορολογίας των υπερκερδών κατευθύνεται προς τους ευάλωτους», τόνισε αρχικά.

Σχετικά με τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια πχ και αν αυτό το «μοντέλο» μπορεί να υπάρει και σε άλλα πεδία είπε «αν δούμε κάτι υπερβολικό, θα μπορούσαμε να το δούμε και σε άλλα πεδία, ανάλογα με την διαμόρφωση των υπερκερδών. Στα σούπερ μάρκετ ήδη υπάρχει το πλαφόν κέρδους».