Δημήτρης Παπαστεργίου στο Growthfund Agora: Μόνο οι δυνατές ομάδες κερδίζουν σε κρίσιμες εποχές

Τη σημειολογία του συνθήματος με το οποίο παρουσιάστηκε στην 88η ΔΕΘ το Υπερταμείο / Growthfund «Αξία για όλους – Βάζουμε καλάθι στην Ανάπτυξη» εξήρε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρετίζοντας εκδήλωση στο Growthfund Agora.

«Ωραίο το σύνθημα της ομάδας, μόνο οι δυνατές ομάδες μπορούν να κερδίζουν σε τόσο κρίσιμες εποχές» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου χαιρετίζοντας τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η τεχνολογία ως καταλύτης ανάπτυξης». 

«Αξιοποιούμε την τεχνολογία, για να δώσουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα» είπε και παρουσίασε σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, μεταξύ των οποίων ο «ψηφιακός βοηθός», που ήδη έχει δώσει 1,2 εκατ. απαντήσεις σε ερωτήματα των πολιτών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για τις δύο καινοτόμες πλατφόρμες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα, εκ των οποίων η πρώτη για τις παραλίες (MyCoast app) και η δεύτερη για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ παρουσίασε τους βασικούς άξονες των έργων που αφορούν στην απόκτηση από την Ελλάδα μικροδορυφόρων οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών.    

Στα ψηφιακά βήματα που έχει κάνει η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της λειτουργίας της αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΘ κ. Αντώνης Μπούρης, στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Κυριακίδης.  Μεταξύ άλλων μίλησε για τη μηχανογράφηση των ακινήτων, την ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και τις επενδύσεις στην ασφάλεια των δικτύων.

«Η τεχνολογία δεν είναι απλώς καταλύτης, αλλά προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης, παρουσιάζοντας έργα σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.  Ο κ. Ασθενίδης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο «e-justice», στο πλαίσιο του οποίου προχωρούν έργα 200 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων όλης της χώρας.

Για μια «νέα επανάσταση στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών», μίλησε ο κ. Νίκος Πετράκης, Country Manager της VISA Greece, παρουσιάζοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την καταπολέμηση της απάτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο» στη μάχη αυτή την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πετράκης, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μόνο μέσα στο 2023 αποτράπηκαν, πριν συντελεστούν, απάτες αξίας 40 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.  


 «Διεθνώς, η ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας συμβαδίζει με την ανάπτυξη του ΑΕΠ όλων των χωρών», σημείωσε στην τοποθέτησή της η κ. Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επιχειρήσεων (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με την κυρία Παπαρίδου, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που, όπως είπε, αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες. Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφονται σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ, αντίθετα, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα.  

Για τον στόχο της ανάπτυξης ενός ελληνικού συστήματος καινοτομίας για την άμυνα μίλησε ο κ.Παντελής Τζωρτζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. «Ερχόμαστε να λειτουργήσουμε ως κινητήριος μοχλός, ώστε να συνδέσουμε τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας», εξήγησε ο κ. Τζωρτζάκης.

Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο είναι συνεπενδυτής στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας με ποσοστό 33%, μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (67%).

Δημήτρης Παπανικολάου: Στοίχημα η ενίσχυση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία 

Για τη σημασία της Βιωσιμότητας (ESG) στις επιχειρήσεις και την κοινωνία μίλησαν στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Ζώης, με θέμα: «ESG: Από τη θεωρία στην πράξη» οι Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων, Eldorado Gold, Δημήτρης Παπανικολάου, Πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής και Χριστίνα Κολιάτση, Chief Legal Counsel, Υπερταμείο

Στη σημασία του ESG και στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή της συμπερίληψης στην κοινωνία μας αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, Πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής, λέγοντας ότι η επιτυχία δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η συνεργασία.  Έχοντας ο ίδιος αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια σε αγώνα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, ο κ. Παπανικολάου, ζήτησε τη συμβολή της Πολιτείας και τη συνεργασία με φορείς, ώστε άνθρωποι με μη ορατή αναπηρία, να έχουν μεταξύ άλλων, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την εργασία, τον αθλητισμό, καθώς και διευκόλυνση στις μετακινήσεις, τομέα που μπορεί να συμβάλλει με την στρατηγική του το Υπερταμείο. Ο ίδιος εισηγήθηκε την έκδοση ψηφιακής κάρτας αναπηρίας και ανέφερε ότι η απασχόληση ατόμων με αναπηρία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία, καθώς μόνο το 32,7% έχει εργασιακή απασχόληση. Τέλος, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, λέγοντας ότι για πρώτη φορά κυκλοφόρησε σειρά γραμματοσήμων με θέμα την κοινωνική συμπερίληψη.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 9/9 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο του Growthfund στη ΔΕΘ εκδήλωση με τίτλο “Βάζουμε καλάθι στη μοναδικότητα” με τη συμμετοχή του κ. Παπανικολάου.

Την προτεραιότητα που δίνουν το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του στη Βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG, ανέδειξε η Χριστίνα Κολιάτση, Chief Legal Counsel του Growthfund, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον Όμιλο.  Ανέφερε ότι το Υπερταμείο επιβεβαίωσε στην πράξη την κοινωνική του ευαισθησία με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης προσβασιμότητας στον σταθμό της ΣΤΑΣΥ στο Μοναστηράκι, όπου συμμετείχαν άτομα με αναπηρίες, συμβάλλοντας με τις παρεμβάσεις τους στον καλύτερο σχεδιασμό λύσεων για ανθρώπους με κινητικά και προβλήματα όρασης. Η κ. Κολιάτση τόνισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών στην χάραξη βιώσιμης πολιτικής που θα διευκολύνει την καθημερινότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπερταμείου για ισότιμες κοινωνίες, έχουν οριστεί άτομα στα Διοικητικά Συμβούλια του Υπερταμείου και κάθε θυγατρικής, υπεύθυνα για την παρακολούθηση αυτών των θεμάτων. 

Για να μπορεί μια εταιρεία να υπάρχει και αύριο, οφείλει να λειτουργεί με όρους βιωσιμότητας και να σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία που λειτουργεί ανέφερε η κ. Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων, Eldorado Gold.  Όπως τόνισε η κ. Ξηρουχάκη, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η εταιρεία παρακολουθεί στενά, πιθανές επιπτώσεις από τη βιομηχανική δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στις συνέργειες με την τοπική κοινωνία, όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει παράδοση 25 αιώνων.