Περίπου 15% του πληθυσμού απαντά θετικά στην ερώτηση «Είχατε κάποιο πρόβλημα ζάλης ή διαταραχής της ισορροπίας τους τελευταίους 12 μήνες»; Η συχνότητα εμφάνισης ιλίγγου αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα το 1/3 των ανθρώπων άνω των 65 ετών να αναφέρει ότι έχει βιώσει συμπτώματα ιλίγγου ή διαταραχής ισορροπίας.
Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού, η ενδελεχής κλινική εξέταση και ενίοτε η διενέργεια εξειδικευμένων παρακλινικών εξετάσεων επιτρέπουν τη σωστή διάγνωση στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών.
O ίλιγγος, που ορίζεται ως ψευδαίσθηση κίνησης, είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση. Σημαντικό ζητούμενο της πρώτης εξέτασης του ασθενούς με ζάλη ή ίλιγγο είναι ο διαχωρισμός του «περιφερικού» (λαβυρινθικής αρχής) από τον «κεντρικό» (οφειλόμενο σε βλάβες του εγκεφάλου) ίλιγγο. Στη συνέχεια, συχνά απαιτείται η συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την κατάστρωση και εκτέλεση ενός επιτυχημένου θεραπευτικού πλάνου.
Εξειδικευμένα τριτοβάθμια κέντρα με Ειδικά Ιατρεία Ιλίγγου ή Νευρο-ωτολογίας λειτουργούν σε πολλές πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, όπου μπορεί να διενεργηθεί πλήρης κλινικός και παρακλινικός έλεγχος, καθώς και πρόγραμμα ασκήσεων για την πρόληψη των πτώσεων. Τα επείγοντα περιστατικά με οξεία εμφάνιση ιλίγγου εξυπηρετούνται στο πλαίσιο εφημερευόντων νοσοκομείων:
Ιατρείο Ιλίγγου και Διαταραχών Ισορροπίας Α’ Νευρολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Νευρο-ωτολογικό Ιατρείο Α’ ΩΡΛ Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.
Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: