Κ. Φίλης για μεταναστευτικό: Ποιες χώρες μπορούν να εναντιωθούν στη Γερμανία

Για το μεταναστευτικό μίλησε ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία.

Μιλώντας για το ποιος μπορεί να “αντισταθεί” στις αποφάσεις της Γερμανίας, σημείωσε πως “η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί. Είναι Η Ιταλία, όπως επίσης και η Πολωνία, αλλά και η Αυστρία με ένα ερωτηματικό η τελευταία”.

Για την Αυστρία έκανε ειδική αναφορά καθώς βρέθηκε εκεί τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Στην Αυστρία έχουν κοινοβουλευτικές εκλογές. Η ακροδεξιά αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 30%, αν υπολογίσουμε και ένα 25% που είναι η κεντροδεξιά, βλέπουμε ότι ο αντίκτυπος του μεταναστευτικού είναι πάρα πολύ σοβαρός”.

“Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπως είναι η Ολλανδία, όπως είναι η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που έχουν ταχθεί με το μέρος της Γερμανίας σε μια πολύ πιο σκληρή πολιτική μεταναστευτική. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση της Ολλανδίας, η υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, η κυρία Φάμπερ, κάνει τον πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος, τον Βίλντερς της Ολλανδίας, να μοιάζει με τον Δαλάι Λάμα με τις απόψεις που έχει. Είναι πραγματικά πάρα πολύ ακραία. Η δε Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες επέστρεψε Αφγανούς στο Αφγανιστάν, στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν”, συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

“Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο πολύ έχει σκληρύνει η πολιτική μεταναστευτική συγκεκριμένων κρατών μελών και οπωσδήποτε η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πάρα πολλά και θα πρέπει να βρει τις κατάλληλες συμμαχίες και συνέργειες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτρέψει αυτό που πάει να γίνει, δηλαδή οι χώρες του Νότου, οι χώρες πρώτης υποδοχής, να είναι αυτές που θα δεχτούν τη μεγαλύτερη πίεση και υπό τη μορφή επιστροφών, αλλά σε σχέση με τους ανθρώπους οι οποίοι θα θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Κωνσταντίνος Φίλης είπε τα εξής:

“Η Τουρκία ξαναγίνεται ο κλειδοκράτορας των μεταναστευτικών ροών, όπως βέβαια είναι και η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή έχει περίπου 10 εκατομμύρια Αφρικανούς στην επικράτειά της, τους οποίους η Ευρώπη θέλει πάση θυσία να συγκρατήσει το Κάιρο εκεί και να μην έρθουν μέσω Μεσογείου προς την Ευρώπη. Η Τουρκία βέβαια έχει έναν αριθμό μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων. Δεν είναι γνωστό ακριβώς ακριβής ποιος είναι ο αριθμός, αλλά όπως και να χει, η Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό εργαλείο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο διάστημα, στον βαθμό που όπως βλέπουμε, οι μεταναστευτικές ροές, όπως βέβαια και οι εγκληματικές ενέργειες οι οποίες χρεώνονται σε μετανάστες, ανεξάρτητα από το αν γίνονται από αυτούς ή αν γίνονται ακόμα και από Ευρωπαίους δεύτερης και τρίτης γενιάς, επηρεάζουν, καθορίζουν θα έλεγα το πολιτικό αποτέλεσμα.

“Βλέπουμε την άνοδο του AFD στη Γερμανία. Στην Ουγγαρία ο Όρμπαν αισθάνεται δικαιωμένος και ζητάει πίσω τα χρήματα τα οποία έδωσε για τον φράχτη ύψους 2 δισεκατομμυρίων. Και η Ελλάδα, μιας και μιλήσαμε για φράχτη, προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς να χρηματοδοτήσουν το δικό μας φράχτη στον Έβρο, αλλιώς θα πρέπει να το κάνουμε με ίδια κεφάλαια”, κατέληξε ο κ. Φίλης.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης: