Φίλης για επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους

Ο διακεκριμένος ερευνητής διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σχολίασε την υβριδική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε αρχικά ότι «κανείς εχθρός του Ισραήλ δεν αισθάνεται ασφαλής οπουδήποτε στον κόσμο, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά οπουδήποτε βρίσκεται στον πλανήτη. Επίσης, το Ισραήλ επιχειρεί να επαναφέρει τις 70.000 Ισραηλινών οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους μετά την 7η Οκτωβρίου, μιλάω για το βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα δηλαδή με το νότιο Λίβανο και ως προς τούτο θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στο νότιο Λίβανο, οπότε υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοίμαζε ακόμα και χερσαία εισβολή σε ένα τμήμα του Λιβάνου».

Στη συνέχεια, ο ερευνητής διεθνών σχέσεων υποστήριξε ότι «επειδή κάποιοι της Χεζμπολάχ φαίνεται να την κατάλαβαν, αποφάσισε να ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία λίγο νωρίτερα απ ότι ήθελε. Όπως και να χει όμως, εξουδετερώνει αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά σε μεγάλο βαθμό τη Χεζμπολάχ. Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ ξέρει ο κάθε μαχητής Χεζμπολάχ που βρίσκεται στο νοσοκομείο ποιος γιατρός θα τον περιθάλψει; Ποιος είναι αυτός; Αρα, τους έμαθε με τα ονοματεπώνυμα τους. Όχι ότι δεν τους ήξερε τους περισσότερους».

Σχετικά με το μήνυμα που στέλνει το Ισραήλ με αυτή την επίθεση, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «κατά πρώτον, είναι ένα μήνυμα και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τις αγνοεί και τις περιφρονεί. Εγώ πιστεύω πράγματι ότι η Αμερική ότι δεν ήταν σε γνώση των Αμερικανών ότι συνέβη. Οι Ισραηλινοί φέρεται να τους ενημέρωσαν κατόπιν της επίθεσης. Κατά δεύτερον, είναι το μήνυμα που είπαμε και πριν, ότι δηλαδή κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Ήδη είχαμε τέτοιου τύπου επιθέσεις από το 1996, όταν είχε εκραγεί σε έναν τότε μαχητή το κινητό τηλέφωνο στο χέρι και έκτοτε έχουμε πάρα πολλές άλλες… Πλέον με την τεχνητή νοημοσύνη και ακόμα πιο εύκολο. Και βέβαια εκτιμώ ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει εδώ. Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Γίνονται για το θεαθήναι, κανένας δεν το πιστεύει στην πράξη».




Κλείνοντας ττην τοποθέτησή του, ο Κωνσταντίνος Φίλης υποτήριξε ότι μετά την επίθεση αυτή το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός έχει υπονομευθεί. «Έχει υπονομευθεί, και υπονομεύεται κάθε φορά που φτάνουμε κοντά ή κάθε φορά που υπάρχει μια πίεση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι βέβαια βλέπουν ως εφιάλτη τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα εν όψει και των προεδρικών εκλογών. Το Ισραήλ φαίνεται πως μετά τη Χαμάς έχει βάλει στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ και αν καταφέρει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ, τότε νομίζω ότι θα ακολουθήσει το Ιράν», τόνισε.