Ανησυχία μετά το νέο μπαράζ εκρήξεων στον Λίβανο – «Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε δίπλα στα τηλέφωνά μας»

Δεύτερο χτύπημα δέχθηκε η Χεζμπολάχ, μέσα σε 24 ώρες. Μετά την έκρηξη των βομβητών εξερράγησαν οι συσκευές επικοινωνίας σκορπίζοντας τον θάνατο. 37 νεκροί και 2.931 είναι οι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός και των δύο χτυπημάτων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου μίλησε για κατάφωρη επίθεση στην κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας. Ιράν και Χαμάς καταδίκασαν τις επιθέσεις. Σε μια έμμεση παραδοχή ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η σύγκρουση μπαίνει σε μία νέα φάση με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται στον Βορρά.

Ο Χασάν Νασράλα αναμένεται να μιλήσει σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολάχ αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τις φονικές εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας, να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τον «τεχνολογικό πόλεμό» του.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «υιοθετήσει σθεναρή στάση σταματώντας την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου και τον τεχνολογικό πόλεμο τον οποίο διεξάγει».

«Ακούσαμε μία δυνατή έκρηξη. Είδα έναν άνδρα που έχασε τα χέρια του. Κάποιος έβγαλε ένα όπλο και το πλήθος άρχισε να διαλύεται» ανέφερε ο ανεσταλμένος του ABC.

Ένας πυκνός γκρι καπνός βγήκε μέσα από τα κτήρια της Βηρυτού, αυτοκίνητα πήραν φωτιά… Ήταν μόνο η αρχή του δεύτερου κύματος των μυστηριωδών εκρήξεων σε κάθε φορητή συσκευή τηλεπικοινωνίας.

Δεκάδες φορητές συσκευές τηλεπικοινωνίας εξερράγησαν σε όλη τη χώρα την Τετάρτη σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας 400 χιλιάδες.

«Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε δίπλα στα τηλέφωνά μας»

Μία γυναίκα που μίλησε στο BBC τονίζει ότι «όλοι είναι πανικόβλητοι». «Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε δίπλα στους φορητούς υπολογιστές μας, τα τηλέφωνά μας. Τα πάντα μοιάζουν με κίνδυνο αυτή τη στιγμή και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει», λέει.

Πίσω από τις επιθέσεις φαίνεται να είναι η πανίσχυρη μυστική υπηρεσία της Μοσάντ με το Ισραήλ να μην το παραδέχεται επισήμως.

«Πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή της νέας φάσης του πολέμου και πρέπει να προσαρμοστούμε» δήλωσε ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ. «Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμα ενεργοποιήσει. Ο κανόνας είναι ότι κάθε φορά που εργαζόμαστε πάνω σε ένα στάδιο τα επόμενα στάδια είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Σε κάθε στάδιο το τίμημα για τη Χεζμπολάχ θα είναι μεγάλο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι.

Οι ασύρματοι που εξερράγησαν στο δεύτερο κύμα ήταν ιαπωνικής κατασκευής. Η ιαπωνική εταιρία ICOM ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει την παραγωγή τους «εδώ και περίπου δέκα χρόνια».

Oι Νew York Τimes σε άρθρο τους με τίτλο «Πώς το Ισραήλ δημιούργησε έναν Μοντέρνο Δούρειο Ίππο» αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν παρείσφρησε στις συσκευές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν, αναφέρουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Τις κατασκεύασαν ως μέρος ενός περίτεχνου τεχνάσματος».

Η σιιτική οργάνωση, μετά την απώλεια 13 μελών της μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα, πιέζεται τώρα να δείξει ότι μπορεί να πάρει εκδίκηση. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι εμπλέκονται ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειες να μην μετατοπιστεί η ένταση στο Λίβανο.

«Θέλουμε να δούμε τον πόλεμο να τελειώνει και ό,τι κάνουμε από την αρχή είναι για να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης. Ακόμα πιστεύουμε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει διπλωματικό μονοπάτι, ειδικά κοντά στο Λίβανο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχασε χρόνο πλήττοντας στόχους στο νότιο Λίβανο δείχνοντας ότι δεν θα αργήσει να εκμεταλλευτεί το χάος που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της σιιτικής οργάνωσης.