Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με 150 ρουκέτες

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αυτό που ο στρατός του αποκάλεσε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής. Δεν έδωσε περισσότερες άμεσες λεπτομέρειες, αλλά ακούστηκαν εκρήξεις από τα νότια προάστια της πόλης.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Mayadeen που εδρεύει στη Βηρυτό ανέφερε ότι ένα drone εκτόξευσε πολλούς πυραύλους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που είναι γνωστή ως Dahiyeh. Η Χεζμπολάχ είπε στο Associated Press ότι μια αεροπορική επιδρομή έπληξε την περιοχή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το χτύπημα έγινε αφότου η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το Ισραήλ με 150 ρουκέτες. Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων δήλωσε ότι δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα.

Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων με πυραύλους Katyusha. Τα πυρά αυτά αποτελούν “απάντηση” στην επίθεση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έπληξε δεκάδες εκτοξευτές ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις ως αντίποινα για επιδρομές στο νότιο Λίβανο, καθώς η ένταση εκτοξεύτηκε μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας της.

Η οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε «πύραυλους Katyusha» εναντίον τουλάχιστον έξι ισραηλινών «αρχηγείων στρατού» και βάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας «κύριας βάσης αεράμυνας». Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.

Για σχεδόν ένα χρόνο, η δύναμη πυρός του Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, αλλά τα στρατεύματά της έχουν επίσης εμπλακεί σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές με μαχητές της Χεζμπολάχ.

Οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στο Λίβανο, οι περισσότεροι μαχητές, και δεκάδες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο δραματικό του διάγγελμα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τόνισε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τις “κόκκινες γραμμές”. “Την Τρίτη συνοψίζοντας αυτά που γνωρίζετε όλοι- χιλιάδες βομβητές στοχοποιήθηκαν από τον ισραηλινό εχθρό και εξερράγησαν ταυτόχρονα. Ο εχθρός παραβίασε μέσα από την επίθεση όλους τους κανόνες, τους νόμους και τις “κόκκινες γραμμές“” τόνισε και πρόσθεσε: “Αναμφίβολα υποστήκαμε μία τεράστια επίθεση σε επίπεδο ασφαλείας και ανθρώπινων απωλειών άνευ προηγουμένου στην ιστορία της αντίστασης του Λιβάνου“.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας διεμήνυσε ότι η σιιτική οργάνωση θα πληρώσει βαρύ τίμημα. “Αυτή είναι μία νέα φάση του πολέμου η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες αλλά σημαντικά ρίσκα.Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι καταδιώκεται και οι δικές μας στρατιωτικές δράσεις θα συνεχιστούν” τόνισε ο Γιόαβ Γκάλαντ.

Oι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης που επισκέφθηκαν τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Τεχεράνης απείλησαν το Ισραήλ ότι θα λάβει συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης.

Πηγές του Πενταγώνου, ανέφεραν στη Wall Street Journal, ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο. Και ενώ η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο οι ΗΠΑ αναζητούν επείγουσα διπλωματική λύση ρίχνοντας πάντως το μπαλάκι στον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

“Κοιτάξτε, αν ο Νασράλα μπορούσε να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ σας εγγυώμαι, αν το κάνει αυτό, θα πιέσουμε το Ισραήλ να συγκρατηθεί” είπε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ερευνούν βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να εκτελούν και κατόπιν να σπρώχνουν από τις στέγες σπιτιών τις σορούς τουλάχιστον τριών Παλαιστινίων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη.