Smoke billows from the site of an Israeli airstrike that targeted the southern Lebanese area of Mahmudiyah on September 27, 2024. Israel rejected a push by allies for a 21-day ceasefire in Lebanon and vowed to keep fighting Hezbollah militants "until victory", ahead of Prime Minister Benjamin Netanyahu's expected address to the UN General Assembly on September 27. (Photo by Rabih DAHER / AFP)

Το Ισραήλ έπληξε 220 στόχους της Χεζμπολάχ σε 24 ώρες – Ξεπέρασαν οι εκτοπισμένοι τις 100.000

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για να μην υλοποιηθεί η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο και να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ, την ώρα που κορυφώνονται οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Δέκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το λιμάνι με τον «Σιδερένιο Θόλο» να ενεργοποιείται άμεσα. Ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εκτοξεύσεις γίνονταν μέσα από τον αστικό ιστό για να προστατευτούν αυτές οι εγκαταστάσεις.

Τη νύχτα ο βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ προκάλεσε πανικό στο Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 17χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από οδηγό οχήματος και βρίσκεται στο νοσοκομείο καθώς πάνω στον πανικό πέρασε τον δρόμο, ενώ ο οδηγός δεν πρόλαβε να πατήσει φρένο. Βεβαίως, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα Arrow, το οποίο είναι μέρος και αυτό του «Σιδερένιου Θόλου».

Χθες το απόγευμα υπήρξε η εξουδετέρωση του διοικητή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Βηρυτό μετά από πλήγμα χειρουργικό πλήγμα, όπως λένε οι Ισραηλινοί στα νότια της πόλης, σε διαμέρισμα το οποίο διέμενε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της σιιτικής οργάνωσης.

Από την Πέμπτη έχουν γίνει 220 επιθετικές ενέργειες κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, αλλά και κατά θέσεων όπου το Ιράν φροντίζει να προμηθεύει με όπλα την σιιτική οργάνωση. 200 οι ρουκέτες από την Χεζμπολάχ κυρίως στα βορειοανατολικά σύνορα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδια τα οποία αφορούν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση της συνοριακής γραμμής, ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε ότι περιμέναμε χρόνια αυτή την ευκαιρία και εκείνο που έχουμε βάλει ως πρώτο στόχο είναι να υπάρχει η απόλυτη εξασφάλιση της βόρειας περιοχής για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στον βόρειο τομέα.

Πριν από λίγη ώρα ακούστηκαν δύο κρότοι σε μια γειτονιά πολύ ασφαλή, στο κέντρο περίπου της πόλης. Οι εκτοπισμένοι έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και μόνο στους οργανωμένους ξενώνες είναι πλέον 70.000.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες

Στο μεταξύ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα (27/9) η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στην Χεζμπολάχ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο.

Περίπου 80% των ανθρώπων αυτών είναι Σύροι και σχεδόν 20% Λιβανέζοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία Γκονζάλο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι και ότι οι άνδρες που περνούν στον Λίβανο είναι αριθμητικά λιγότεροι από τις γυναίκες.

«Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια άλλη, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση επί 13 χρόνια», μια υπερβολικά δύσκολη επιλογή, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πόσοι θα πράξουν το ίδιο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.