Demonstrators react and chant slogans as they gather in the rain for an anti-Israel protest in Tehran's Palestine Square on September 28, 2024, after the Iran-backed Lebanese Hezbollah group confirmed reports of the killing of its leader Hassan Nasrallah in an Israeli air strike in Beirut the previous day. (Photo by ATTA KENARE / AFP)

Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα

Τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ, ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τον εξουδετέρωσε κατά τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού το απόγευμα της Παρασκευής.

Επικεφαλής της Χεζμπολάχ από το 1992, ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ήταν ένας πιστός σιίτης που αποτελούσε αντικείμενο πραγματικής λατρείας στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου Ο τόπος κατοικίας του εδώ και χρόνια ήταν απόρρητο μυστικό, ενώ σπανίως εμφανιζόταν δημόσια. Ο προκάτοχος του Χασάν Νασράλα, ο Αμπάς Μουσάουι, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από ισραηλινή επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή του στον νότιο Λίβανο. Η σύζυγος του και ένας από τους γιους του σκοτώθηκαν επίσης. Με χρηματοδότηση και εξοπλισμό από το Ιράν, η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε στην ανακοίνωση του θανάτου του η φιλοϊρανική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στα νότια προάστια της Βηρυτού από τη δολοφονία του Νασράλα. Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα που δείχνουν κατοίκους στα νότια προάστια της Βηρυτού να καταρρέουν από σοκ και θλίψη μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Νασράλα.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε περιοχές της Βηρυτού καθώς πλήθη φώναζαν: «Για σένα, Νασράλα!»

Στο Ισραήλ επικρατεί ανακούφιση για την εξόντωση του Νασράλα, υπάρχει όμως και μια αίσθηση συναγερμού και εγρήγορσης, πολύ δε περισσότερο σε σχέση με το Ιράν πάρα με τη Χεζμπολάχ. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι πέρα από τον ουρανό και την πυραυλική απειλή υπάρχει και η επί του εδάφους πραγματικότητα και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σειρήνες ήχησαν επίσης το απόγευμα στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, έπειτα από την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκε, πθανότατα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ένας πύραυλος που κατευθυνόταν στο ισραηλινό έδαφος αλλά αναχαιτίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα το Ισραήλ έχει προχωρήσει στον αποκεφαλισμό της σιιτικής οργάνωσης, στη διάλυση της εσωτερικής της ασφάλεια και σε μία σχετική αποδυνάμωση της υλικοτεχνικής υποστήριξής της.

Ωστόσο, είναι νωρίς για να αποτιμηθεί η πλήρης σημασία της δολοφονίας Νασράλα. Η ιστορία στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο βρίθει από παραδείγματα που επιβεβαιώνουν πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και πως η ιδεολογία μίσους δύσκολα εκριζώνεται.

Ψάχνοντας εκδίκηση
Σύμφωνα με το CNN οι επόμενες 72 ώρες είναι πιθανό να είναι γεμάτες αξιολογήσεις από τους εναπομείναντες διοικητές της Χεζμπολάχ για το ποιος έχει απομείνει, πόσο ασφαλές είναι να επικοινωνούν και να συναντιούνται καθώς προσπαθούν να διαμορφώουν μια απάντηση στο Ισραήλ.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι ζημιά έχει προκληθεί στις αποθήκες ρουκετών της Χεζμπολάχ από το κύμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η ηγεσία της Χεζμπολάχ σε πραγματικό χρόνο, και το πού η Χεζμπολάχ έχει φυλάξει τα πυρομαχικά της.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024