Δούκας: Η απόφαση να είμαι υποψήφιος πρόεδρος «κλείδωσε» όταν πείστηκα ότι μπορεί να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα πορεία

Συνέντευξη στην One Voice παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

«Η σημασία των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής είναι μεγάλη και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη χώρα που όπως πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση» τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Χάρης Δούκας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει απογοήτευση στους πολλούς γιατί πολιτεύεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λίγων, των φίλων της. Ο κόσμος αναζητά, διέξοδο και ελπίδα. Να, λοιπόν το διακύβευμα, το δίλημμα των εκλογών. Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη; Η δική μου πίστη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η ελπίδα που αναζητούν οι πολίτες. Και τους καλώ να δώσουν το παρών στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Να ανοίξουμε, όλοι μαζί, μια νέα σελίδα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα» όπως δηλώνει με συνέντευξή του στην One Voice.

Αναφορικά με το πότε αποφάσισε να συμμετέχει στις εκλογές, και τι θα γίνει αν χάσει ο Χάρης Δούκας απάντησε πως «η απόφαση κλείδωσε μέσα μου όταν πείστηκα ότι η υποψηφιότητα μου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα πορεία, με κυβερνητική προοπτική. Όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον αλλά στις επόμενες εκλογές. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Τελικά νίκησε η ευθύνη. Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε ένα μη αναστρέψιμο κύκλο φθοράς. Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να πορεύεται με μικρά βήματα. Χρειάζεται, όπως και η χώρα, ένα άλμα για να φτάσει πολύ ψηλότερα. Αυτό το άλμα υπόσχομαι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Για αυτό επέλεξα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, να μην κρυφτώ, να είμαι παρών. Αν χάσω; Πιστεύω ότι θα κερδίσω. Εξάλλου χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν έδωσες. Πιστεύω ότι ο κόσμος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης θα μου δώσει την ευκαιρία, με συλλογική δουλειά να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ στη θέση που του αξίζει. Στο τιμόνι των μεγάλων αλλαγών και τομών που έχει ανάγκη η χώρα».

Σχολιάζοντας αν μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, όπως νίκησε τον κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα, παρατήρησε: «Στην Αθήνα δεν νικήσαμε μόνο τον κ. Μπακογιάννη. Νικήσαμε ολόκληρο το σύστημα Μητσοτάκη. Θα το νικήσουμε και στις εθνικές εκλογές. Όπως, ακριβώς, το νικήσαμε στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι αδύναμοι μπροστά στο μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα που θα συσπειρωθεί γύρω από ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα αλλαγής πλεύσης της χώρας μας. Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα. Ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, που θα μειώνει τις ανισότητες και θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα βάλουμε τέλος στις πολιτικές της περιφρόνησης των πολλών και στις άδικες πολιτικές που αποβαίνουν σε βάρος της χώρας. Πιστεύω ότι μπορούμε, ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε και το ΠΑΣΟΚ και τις ζωές μας».

Για το πώς θα λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα, αν εκλεγεί, επισήμανε: «Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα βάλουμε τέλος είναι οι λογικές του μικρού, ελεγχόμενου, κλειστοφοβικού ΠΑΣΟΚ, όπου οι παρέες κυριαρχούν. Στόχος μου είναι ένα ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή, δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία. Με νέο μοντέλο λειτουργίας ,αλλά και νέο μοντέλο ηγεσίας. Ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει και συνδιαλέγεται με τοπικές κοινότητες, κινήματα πολιτών, με τα συνδικάτα τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση, τις επιστημονικές οργανώσεις, με τους θεσμούς μίας δημοκρατικής και συμμετοχικής κοινωνίας. Ένα ΠΑΣΟΚ που τα όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά και θα παίρνουν αποφάσεις. Δεν πιστεύω σε σωτήρες και Μεσσίες. Πιστεύω στην ομάδα. Η ηγεσία πρέπει να ενώνει, να διασφαλίζει τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Αλλά και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Στην κατανομή των κεντρικών ευθυνών θα έχουν ρόλο όλοι, χωρίς διαχωρισμούς. Φυσικά πρώτοι οι συνυποψήφιοί μου».

Σχετικά με την απουσία του από τη Βουλή σε ενδεχόμενη εκλογή του, τόνισε: «Έχουμε πολλά και ικανά στελέχη, που μπορούν επάξια να ανταποκριθούν στις κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις, στις κομματικές ανάγκες, στην επαφή μας με την κοινωνία, στους δήμους, στα συνδικάτα. Δεν ήταν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ η μη παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή. Δεν ήταν αυτή η αιτία που δεν καταφέραμε να πετύχουμε μια σημαντική αύξηση στα ποσοστά μας. Το πρόβλημα ήταν η αμφίθυμη στάση μας, το θολό μας στίγμα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Το ότι δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και πειστικό σχέδιο για την πορεία της χώρας. Να εμπνεύσουμε τους πολίτες, να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, να ξαναφτιάξουμε ζωντανές και παρεμβατικές τοπικές οργανώσεις. Το πρωτεύων σε αυτή τη φάση, αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να μπει σε τροχιά κυβερνητική είναι η αλλαγή ηγεσίας. Σε αυτό συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης της παράταξης, γι’ αυτό και αποτυπώνεται η αύξηση των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
FIFA: «Καμπάνα» 6 μηνών στον πρόεδρο της ομοσπονδίας του Καμερούν, Σαμουέλ Ετό
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Δασκάλα βίασε 16χρονο και τον έβαλε μεθυσμένο να την επιστρέψει σπίτι οδηγώντας
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Φωτιά στην Κορινθία: Κλειστά την Τρίτη τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Νέα Μουδανιά: Έρευνα μετά από καταγγελία για θανάτωση σκύλου
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Άνδρας απειλεί να πέσει από πολυκατοικία στη Λάρισα
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Του έστησαν ενέδρα, τον ξυλοκόπησαν και τον έκλεψαν
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Γερουλάνος: Μπορώ να εξασφαλίσω την ενότητα στο ΠΑΣΟΚ
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Ιράν: Δημόσια εκτέλεση δύο ανδρών για τη δολοφονία ενός αστυνομικού
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Φωτιά στην Κορινθία: Οι φλόγες κατευθύνονται προς τα Τρίκαλα
30 Σεπτεμβρίου, 2024