Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤnews.
Ο υπουργός ερωτηθείς για τις συντηρητικές προβλέψεις της κυβέρνησης, ανέφερε: «Ο στόχος για ανάπτυξη προσγειώνεται στο 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025». Αυτή η προσέγγιση, όπως τόνισε, είναι αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία, καθώς και της ανάγκης να παραμείνει η κυβέρνηση ρεαλιστική στις προσδοκίες της».
Εξηγώντας περισσότερο, σημείωσε: «Αυτός είναι ο σκοπός της άσκησης των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, όχι μόνο για μας, αλλά για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ανέλυσε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, η οποία μιλά για ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα. «Στο μοντέλο αυτό, το οποίο εφαρμόζεται για τις ανάγκες των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων για την Ελλάδα, έχει 1,8% μισή μονάδα διαφορά. Άρα ναι, θα πάμε καλύτερα από ό,τι λένε οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αλλά έτσι κι αλλιώς, ακόμα και τις προβλέψεις αυτές να πάρουμε κατά γράμμα, αυτό που θα έχει συμβεί είναι ότι η Ελλάδα μέχρι το 2028 θα έχει ανέβει πάρα πολλά σκαλιά παραπάνω σε σχέση με το 2024.»
Σε ερώτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη διάθεσή του, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως: «Από τη στιγμή που είναι πολύ καθορισμένα πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια κάθε χώρας με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπερπλεόνασμα… Αν πάμε από εκεί και πάνω, πάμε πολύ καλύτερα.»
Εξήγησε ότι το υπερπλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη θεσμοθετείται ότι αν υπάρχουν χρονιές που κάποια χώρα τα πάει άσχημα, τότε μπορεί να φτάνει τους στόχους των δαπανών. «Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που βαφτίζουν οι οικονομολόγοι, αντικυκλική πολιτική. Δηλαδή, όταν πας άσχημα δεν τιμωρείσαι, όπως συνέβαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα, αλλά χρησιμοποιείς το απόθεμα άλλων χρόνων για να ισορροπήσει τα πράγματα.»
Προβλέψεις χρέους και στρατηγικές ανάπτυξης
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε μπορεί να πέσει το ποσοστό του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας, ο Υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια και πριν από την κρίση, θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει το χειρότερο χρέος. Μάλιστα θα έχει η Ιταλία.»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να πέσει το χρέος κάτω από το 100% κάποια στιγμή μέσα στο 2032, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πάει ταχύτερα από τις προβλέψεις και ότι «το χρέος μας, όπως και να το λογαριάσει κανείς, παραμένει το ίδιο και θα βελτιώνεται συνέχεια ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Είμαστε η χώρα με την ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.» και πρόσθεσε «Μάλιστα τώρα, καθώς έχει στείλει η Eurostat μια επιστολή στην ΕΛΣΤΑΤ ότι το χρέος αυτό θα πρέπει να απλωθεί, θα απλωθεί αν το δεχτεί η ΕΛΣΤΑΤ από το 2012 και μετά. Αλλά θα πρόκειται για το ίδιο χρέος. Και αυτοί οι οποίοι ανησυχούσαν για το χρέος του 2032, τώρα ανησυχούν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο ότι δεν θα έχουμε αυτήν την άνοδο την ξαφνική το 2032, αλλά θα είναι απλωμένο σε χρόνο. Επαναλαμβάνω όμως, πρόκειται για το ίδιο χρέος».