Κωνσταντίνος Φίλης: Οι συνθήκες εξόντωσης Νασράλα και η σημασία των εκλογών στις ΗΠΑ (vid)

Ο διαπρεπής αναλυτής διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μας βοηθά να κατανοήσουμε τις συνθήκες της εξόντωσης Νασράλα, τη διείσδυση της Μοσάντ αλλά και τη σημασία των εκλογών στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

«Υπάρχουν δύο κυρίαρχα σενάρια. Ξεκινώ από το πιθανότερο που είναι αυτό της συμβατικής παρακολούθησης που έχει γίνει σε διάφορα στελέχη της Χεζμπολάχ και μέσω αυτών και στον Νασράλα που ήταν μέσω των κινητών των συζύγων τους, όπου παρακολουθούνταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ, αλλά επίσης είχαν χακάρει και τους χιλιομετρητές των αυτοκινήτων, οι Ισραηλινοί και μπορούσαν έτσι να εντοπίζουν πού βρίσκονται τα αυτοκίνητα, σε ποιο χρόνο, γιατί. Το ζήτημα για να είναι αποτελεσματικό χειρουργικό το χτύπημα, είναι να ξέρεις πού, πότε και πώς. Αυτό κατάφεραν. Το δεύτερο σενάριο που είναι το πιο ακραίο, είναι μέσω χειραψίας κάποιος να του πέρασε, είτε ένα ραδιενεργό ισότοπο, είτε μια χημική ουσία και από κει και πέρα μέσω τηλεφώνων drones, τα οποία ήταν επίσης καθαρισμένα. Τα τηλέφωνα κάποιων συνεργατών του, ενδεχομένως ή συνεργών, να τον εντόπισαν και να προέβησαν έτσι σε αυτό το τόσο αποτελεσματικό χτύπημα»

Στη συνέχεια, ανέφερε σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ: «Εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Πρώτον, έχουμε την απροθυμία του Ιράν και την αδυναμία του Ιράν να τα βάλει με το Ισραήλ σαν ίσος προς ίσο. Αυτό το Ισραήλ το διαβάζει, το αντιλαμβάνεται. Έχουν γίνει τόσα πολλά, έχει γίνει η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, του Χανίγια πριν από ενάμιση μήνα μέσα στο ίδιο το Ιράν, στην Τεχεράνη εντός έδρας, να το πω έτσι. Και είδαμε ότι η Τεχεράνη παρόλα αυτά δεν αντέδρασε. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο το οποίο βλέπει το Ισραήλ ότι το Ιράν μπορεί να αντιδράσει μεν, αλλά δεν μπορεί να κλιμακώσει σε επίπεδο ολοκληρωτικού πολέμου των δύο. Το δεύτερο, σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το φιλοισραηλινό λόμπι παίζει έναν ρόλο όχι μόνο για την εκλογή προέδρου, αλλά και για την εκλογή των αντιπροσώπων, γιατί έχουμε εκλογές ταυτόχρονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για τους δύο προέδρους. Και επίσης το σημαντικό είναι ότι βλέπουν οι Ισραηλινοί και την αντικειμενική αδυναμία του Μπάιντεν, διότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα έχει εκλογές. Βλέπουν ότι ο Μπάιντεν είναι σε αποδρομή και αυτό επίσης το μετράει ο Νετανιάχου, που θα το επαναλάβω, το έχουμε ξαναπεί από το δελτίο, πιστεύει ότι μπορεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες».




Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στο 3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα
1 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα – Του είχε αφαιρεθεί πριν 15 ημέρες
1 Οκτωβρίου, 2024
Μάχη για τρίτη ημέρα στην Κορινθία: Πνέουν δυνατοί άνεμοι – Έγιναν στάχτη 50.000 στρέμματα
1 Οκτωβρίου, 2024
Β. Κικίλιας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία – Σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος τα κύρια προβλήματα
1 Οκτωβρίου, 2024
Ιωάννινα: Αυτοπυρπολήθηκε 44χρονη γυναίκα – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
1 Οκτωβρίου, 2024
Παππάς: Η χώρα βιώνει τραγικά γεγονότα και ο Μητσοτάκης δεν βρήκε μια κουβέντα για να πει
1 Οκτωβρίου, 2024
Σύλληψη 29χρονου για ξυλοδαρμό της γυναίκας του μπροστά στο 15 μηνών παιδί τους
1 Οκτωβρίου, 2024
Μάχη σε δύο μέτωπα στην Κορινθία: Εκκενώθηκαν τα Σοφιανά – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή
1 Οκτωβρίου, 2024
Φάμελλος: Επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, με αυτή την κυβέρνηση το φαινόμενο μία φωτιά να σβήνει στη θάλασσα
1 Οκτωβρίου, 2024
Η Teleperformance Ενώνει τις Δυνάμεις της με τo Save Your Hood σε μια Βιώσιμη Δράση για Καθαρότερες Θάλασσες
1 Οκτωβρίου, 2024