Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι είναι έτοιμοι για την πρώτη μάχη που θα γίνει την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Όσον αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, σήμερα ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να ψηφίσουν σε περίπου 950 εκλογικά τμήματα, τόσο στην επικράτεια όσο και σε ορισμένες πόλεις του εξωτερικού. Κάθε εκλογικό τμήμα θα διαθέτει tablet για τη διασταύρωση στοιχείων και την καταμέτρηση των ψήφων. Από εκεί και πέρα όσα μέλη και φίλοι του Κινήματος προσέλθουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

Α. Ώρες Ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα διαρκέσει από 07:00 πμ έως 19:00 μμ, για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, καθώς και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει.

Β. Δικαίωμα Ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες και οι αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από 16 ετών (γεννηθέντες το 2008). Η ταυτοποίηση απαιτεί την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης. Για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, η ταυτοποίηση γίνεται με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ.

Γ. Αντίτιμο Ψηφοφορίας

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στον α’ γύρο είναι 3 ευρώ, ενώ στον β’ γύρο δεν απαιτείται καταβολή αντιτίμου.

Δ. Ψηφοφορία σε Εκλογικά Τμήματα

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Στον β’ γύρο έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο.

  1. Βήματα Ψηφοφορίας

Προσέλευση: Ο ψηφοφόρος προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου προτείνεται να υπάρχει τραπέζι υποδοχής με εθελοντές για βοήθεια στην εγγραφή.
Εγγραφή και Διαπίστευση: Στην Εφορευτική Επιτροπή παραδίδεται η ταυτότητα και η αίτηση εγγραφής. Η διαπίστευση γίνεται μέσω του tablet και καταβάλλεται το ποσό συμμετοχής.
Ψηφοφορία: Ο ψηφοφόρος μπαίνει πίσω από το παραβάν, ψηφίζει και τοποθετεί το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Καταχώρηση: Πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής πρέπει να τον μονογραφήσει.

  1. Εκλογικό Υλικό

Ψηφοδέλτια, Φάκελοι, Σφραγίδες: Τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται από την ΕΔΕΚΑΠ και αποστέλλονται στους Υπευθύνους Εκλογικού Κέντρου.
Εκλογικά Έντυπα: Θα διανεμηθούν αντίγραφα της Αίτησης εγγραφής μέλους/φίλου και άλλα εκλογικά έντυπα.

  1. Καθήκοντα Στελεχών Εκλογικών Κέντρων

Υπεύθυνος Εκλογικού Κέντρου (ΥΕΚ): Ορίζεται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία στο εκλογικό κέντρο.
Μέλη Εφορευτικής Επιτροπής: Αποτελούνται από τρία μέλη: τον Χειριστή tablet, τον Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Διαδικασία Καταμέτρησης

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, επιβεβαιώνεται ότι οι αριθμοί ψηφισάντων και φακέλων συμφωνούν. Αν όλα είναι εντάξει, ξεκινά η αποσφράγιση των φακέλων και η καταμέτρηση των ψήφων, που περιλαμβάνει τη διαλογή έγκυρων, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων. Το αποτέλεσμα αποστέλλεται στην ΕΔΕΚΑΠ μέσω του tablet.

Αυτά είναι τα διαδικαστικά για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, για την οποία αναμένεται μεγάλη συμμετοχή.