Μέση Ανατολή: Ώρα αντιποίνων από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν – «Όλες οι επιλογές στο τραπέζι ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Πλησιάζει η ώρα των αντιποίνων από το Ισραήλ για την επίθεση με 200 πυραύλους που δέχθηκε χθες (01/10/24) από το Ιράν. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς όπως αναφέρουν από το Τελ Αβίβ όλοι και όλα αποτελούν στόχους στο Ιράν, ακόμα και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Axios το οποίο επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους σύντομα θα ξεκινήσουν «σημαντικά αντίποινα» από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την μεγάλης κλίμακας επίθεση βαλλιστικών πυραύλων της Τρίτης, με στόχους που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, τα συστήματα αεράμυνας και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο το Ιράν.

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών και δολοφονικά χτυπήματα εναντίον βασικών ιρανικών προσωπικοτήτων ακόμα και του ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ, τότε όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που είπαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα».

«Τίμια υπόσχεση 2»
Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Μηδαμινές απώλειες
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπήρξαν δυο ελαφρά τραυματίες στο Ισραήλ ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μια εικόνα που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.

Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκρήξεις στους αιθέρες και άκουσαν δεκάδες εκπυρσοκροτήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ, κατέφυγαν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιοι προσεύχονταν, άλλοι είχαν καρφωμένα τα μάτια στα κινητά τους. Περίπου μια ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούσαν πλέον να βγουν από τα καταφύγια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καραμπόλα 4 οχημάτων στη Λ. Κηφισού
2 Οκτωβρίου, 2024
Ραγίζει καρδιές η σύντροφος του 26χρονου που δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ
2 Οκτωβρίου, 2024
Ο πατέρας του 26χρονου Ιωνά περιγράφει την επίθεση στο Τελ Αβίβ
2 Οκτωβρίου, 2024
Λουτσέσκου: Είμαστε μια ομάδα που δεν της αρέσει να χάνει
2 Οκτωβρίου, 2024
Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Πρόστιμο σε άνδρα που εκτελούσε θερμές εργασίες
2 Οκτωβρίου, 2024
Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για τους Έλληνες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο
2 Οκτωβρίου, 2024
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό στρατιώτη στον Λίβανο
2 Οκτωβρίου, 2024
Βιασμός πεντάχρονου στην Αλεξανδρούπολη: Η παιδοψυχιατρική έκθεση καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων
2 Οκτωβρίου, 2024
Γλυφάδα: Φωτογραφία 14χρονης που εμπλέκεται στον ξυλοδαρμό με όπλο μέσα σε σχολική αίθουσα
2 Οκτωβρίου, 2024
Δημήτρης Καρούσης: Κορυφαίος νευροχειρουργός με πρωτοποριακό έργο ο πατέρας του 26χρονου που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ
2 Οκτωβρίου, 2024