Αποκάλυψη για τον Νασράλα: Είχε συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός πριν τη δολοφονία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπνταλλάχ Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί από το Ισραήλ.

Αυτήν την αποκάλυψη την έκανε το CNN. Συγκεκριμένα είχε συμφωνήσει κατάπαυση πυρός 21 ημερών.

Την προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζήτησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι σύμμαχοι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτός (ο Νασράλα) συμφώνησε», δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ στην Κριστιάν Αμανπούρ σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Τετάρτη.

«Συμφωνήσαμε απόλυτα. Ο Λίβανος συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος της λιβανέζικης Βουλής κ. Ναμπίχ Μπέρι συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για το τι συνέβη. Και μας είπαν ότι ο κ. Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε επίσης με τη δήλωση που εξέδωσαν και οι δύο πρόεδροι, Μπάιντεν και Μακρόν».

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άμος Χόχσταϊν επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός, συνέχισε ο Χαμπίμπ.

«Μας είπαν ότι ο κ. Νετανιάχου συμφώνησε σε αυτό και έτσι πήραμε και τη συμφωνία της Χεζμπολάχ σε αυτό και ξέρετε τι συνέβη από τότε», συνέχισε ο Μπου Χαμπίμπ.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού.

Μία ημέρα νωρίτερα, κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ, ζήτησε κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες, «για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία να επιτύχει και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στα σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φθίνουσα επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, ο Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν «πάντα σημαντική από αυτή την άποψη».

«Δεν νομίζω ότι έχουμε εναλλακτική λύση. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αν θα τη λάβουμε ή όχι, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ σημαντικές, ζωτικής σημασίας για να συμβεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε Μπου Χαμπίμπ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχέδιο «Κόσμος»: Επέστρεψαν από τη Βηρυτό 38 Κύπριοι και 22 Έλληνες – Τα μέτρα που εξετάζονται για το ενδεχόμενο προσφυγικής κρίσης
3 Οκτωβρίου, 2024
Με νέες εκπαιδεύσεις διεξάγεται ο 11ος κύκλος του Project Future της Πειραιώς
3 Οκτωβρίου, 2024
Cenergy: Εξουσιοδότηση ΓΣ στο ΔΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
3 Οκτωβρίου, 2024
«Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα: Οι Πρόσφυγες»
3 Οκτωβρίου, 2024
Η Teleperformance Ενώνει τις Δυνάμεις της με τo Save Your Hood σε μια Βιώσιμη Δράση για Καθαρότερες Θάλασσες
3 Οκτωβρίου, 2024
Συναγερμός στου Ψυρρή – Ύποπτη τσάντα έξω από εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων
3 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Βίντεο από 25χρονο που επιτέθηκε σε 15χρονη για να της πάρει το κινητό
3 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία Cassandra: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες
3 Οκτωβρίου, 2024
Ισραήλ: Εκκενώνονται 25 χωριά στον νότιο Λίβανο – Νεκροί 15 μαχητές της Χεζμπολάχ
3 Οκτωβρίου, 2024
Ιωνάς Καρούσης: «Αντίο ξανθέ μου άγγελε, γέμισα με αναπάντητα γιατί» συγκλονίζει η νονά του
3 Οκτωβρίου, 2024