Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν καταφύγιο της Χεζμπολάχ με στόχο τον Σαφιεντίν – Άγνωστη η τύχη του διάδοχου του Νασράλα

Την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε υπόγειο καταφύγιο στη νότια Βηρυτό, όπου φαίρεται ότι συνεδρίαζαν ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times. Μεταξύ των ατόμων που πιθανόν βρίσκονταν στο καταφύγιο ήταν και ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο ξάδελφος του πρόσφατα δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ο οποίος θεωρείται ο επόμενος ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν μια από τις πιο ισχυρές στην περιοχή από την ημέρα που το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο Σαφιεντίν ήταν πράγματι παρών στη συνάντηση ή αν σκοτώθηκε στις επιθέσεις, αναφέρει η Jerusalem Post. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times ανέφεραν ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν αποκτήσει πληροφορίες ότι κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν σε ένα καταφύγιο στην περιοχή Νταχίγια, ένα προάστιο νότια της Βηρυτού.

Τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες στα νότια της Βηρυτού, κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η νέα αυτή φερόμενη απόπειρα δολοφονίας αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Ισραήλ να εξουδετερώσει σταδιακά την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Οι τελευταίες εξελίξεις ακολουθούν την εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι εξελίξεις στο πεδίο υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προετοιμάζεται για κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, τις οποίες ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο της μάχης του κατά της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε την Πέμπτη τους κατοίκους περισσότερων από 20 πόλεων και χωριών στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να μην κινηθούν προς τα νότια, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι αποστέλλεται μία ακόμα μεραρχία στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.

Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί ηγέτες συζητούν τη στρατιωτική απάντηση κατά του Ιράν, το οποίο την Τρίτη εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους σε ισραηλινά εδάφη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ορκιστεί να εκδικηθεί για την πυραυλική επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του διεξάγει «σκληρό πόλεμο κατά του “άξονα του κακού” του Ιράν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και την επέκταση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τυχόν ισραηλινή επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάφλεξη.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Μπάιντεν την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, δημιούργησε νέα ερωτήματα. Ο πρόεδρος απάντησε: «Συζητάμε γι’ αυτό». Αμέσως μετά, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, με τις αγορές να αντιδρούν στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΟΠΑΠ GAME TIME: Τι λέει το ρεπορτάζ της Νάνσυ Παραδεισανού για το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ
4 Οκτωβρίου, 2024
Καραμανλής και Σαμαράς δεν θα πάνε στο street party για τα 50 χρόνια της ΝΔ στη Ρηγίλλης
4 Οκτωβρίου, 2024
Π. Γερουλάνος: Να πείσουμε δικούς μας πρώην ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη – Tο ΠΑΣΟΚ γίνεται να πάρει τις επόμενες εκλογές
4 Οκτωβρίου, 2024
Διάγγελμα από τον Αλί Χαμενεΐ: «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ»
4 Οκτωβρίου, 2024
Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας της – «Εξελίσσεται ικανοποιητικά»
4 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία Cassandra: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ
4 Οκτωβρίου, 2024
Βίντεο ντοκουμέντο: Συμμορία εν δράσει κλέβει ΙΧ και κάνει διαρρήξεις σε ΑΤΜ
4 Οκτωβρίου, 2024
Λωρίδα της Γάζας: Η αβέβαιη τύχη των 64 ισραηλινών ομήρων της Χαμάς που θεωρείται πως είναι ακόμη ζωντανοί
4 Οκτωβρίου, 2024
Οπαδικό επεισόδιο στην Πάτρα: Επιτέθηκαν σε 26χρονο γιατί φορούσε μπλούζα αντίπαλης ομάδας
4 Οκτωβρίου, 2024
Ρόδος: «Θα σε κάψω ζωντανή» – Στο Αυτόφωρο 46χρονος μετά από μήνυση της 36χρονης πρώην του
4 Οκτωβρίου, 2024