Ερώτηση Κ. Αρβανίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ασφάλεια των τροφίμων

Ερώτηση στην Κομισιόν για τα κενά και τις στρεβλώσεις στα συστήματα ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων κατέθεσε ο Κ. Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η προστασία του καταναλωτή και η μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του για την ασφάλεια, τη σύσταση, την επισήμανση, και την τιμή των τροφίμων αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της, τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE), έχει εντοπίσει αδυναμίες στα συστήματα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ αυτών είναι η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους και η ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη διαδικασία ελέγχου των τροφίμων και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια των καταναλωτών, προσθέτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντιπρόεδρος της Left ζήτησε να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, κι αν όχι, σε ποια ενέργειες σκοπεύουν να προβούν οι ευρωπαϊκές Αρχές για να διασφαλίσουν την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Παρεκκλίσεις στα συστήματα ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων, της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας

Σύμφωνα με την Οριζόντια Επιθεώρηση της DG SANTE (όπως περιγράφεται στην σχετική αναφορά της Ref. 2023-7655 General Follow Up Audit)1φαίνεται να εντοπίζονται σοβαρές παρεκκλίσεις στα συστήματα ελέγχων που εφαρμόζει το ελληνικό ΥΠΑΑΤ στους τομείς της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας.

Στο ως άνω έγγραφο αναδεικνύονται στρεβλώσεις, παθογένειες και διαρθρωτικά προβλήματα, ιδίως στην πολυδιάσπαση, στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων και στην υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην απουσία ενιαίου, συγκροτημένου και απλοποιημένου ελεγκτικού πλαισίου, στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας, και στην ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, με τα σχετικά ελλείμματα να εδραιώνουν ένα τοπίο αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας.

Αυτονόητα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του καταναλωτή, λόγω κενών στη διασφάλιση της εισαγωγής, παραγωγής και διακίνησης ασφαλών τροφίμων, και ελλειμάτων στην πιστοποίηση καταλληλότητας, στον ποιοτικό έλεγχο και στην αναβάθμιση ποιότητας των τροφίμων.

Επειδή η προστασία του καταναλωτή και η μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του για την ασφάλεια, τη σύσταση, την επισήμανση, και την τιμή των τροφίμων αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της,

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει λάβει απάντηση δια του Αρμοδίου Υπουργείου και έχει ενημερωθεί για τυχόν λήψη μέτρων συμμόρφωσης ως σήμερα;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι ως άνω στρεβλώσεις;
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στην Ελλάδα το Nemo – Πότε θα γίνει η μεγάλη συναυλία
4 Οκτωβρίου, 2024
Ρωσία: Ολλανδός επιτέθηκε σε αστυνομικό και διώκεται ποινικά
4 Οκτωβρίου, 2024
ΠΑΟΚ: Πρόστιμο στην ομάδα μετά την τρίτη σερί ήττα
4 Οκτωβρίου, 2024
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί να καταστρέψει την Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα αν προκληθεί
4 Οκτωβρίου, 2024
Η Μαρίνα Σάττι στέλνει εξώδικο στον συνθέτη που την κατηγόρησε για αντιγραφή
4 Οκτωβρίου, 2024
Σοκ! Πατέρας και γιος βίαζαν 16χρονη
4 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθησαν 18χρονος και 15χρονος για διακίνηση ναρκωτικών έξω από σχολείο
4 Οκτωβρίου, 2024
Βιασμοί στην Γαλλία: Η δίκη της Ζιζέλ Πελικό ανοίγει σε δημοσιογράφους και κοινό
4 Οκτωβρίου, 2024
Τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα του ράπερ Diddy – Πάνω 12.000 κλήσεις
4 Οκτωβρίου, 2024
Μητσοτάκης από τη Ρηγίλλης: Μείναμε πάντα με σταθερότητα στη σωστή πλευρά της ιστορίας
4 Οκτωβρίου, 2024