French President Emmanuel Macron is seen during the second round of the legislative elections in Le Touquet-Paris-Plage, northern France, Sunday July 7 2024. Voting has begun in mainland France on Sunday in pivotal runoff elections that could hand a historic victory to Marine Le Pen's far-right National Rally and its inward-looking, anti-immigrant vision — or produce a hung parliament and political deadlock. (Mohammed Badra, Pool via AP)

Τηλεφωνική συνομιλία Νετανιάχου – Μακρόν μετά την ένταση μεταξύ τους

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανέφερε την Κυριακή ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή η έκκληση έρχεται στο πλαίσιο της έντασης μεταξύ των δύο μερών, μετά την καταδίκη του Νετανιάχου της έκκλησης του Μακρόν να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ για να πολεμήσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι ο τελευταίος ενημέρωσε τον Μακρόν ότι η επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ θα εξυπηρετούσε το Ιράν και τους συμμάχους του. Το γραφείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του: «Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ δημιουργούν μια ευκαιρία να αλλάξει η πραγματικότητα στον Λίβανο προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».

Θεώρησε ότι: «Οι φίλοι του Ισραήλ αναμένεται να σταθούν πίσω από αυτό και να μην του επιβάλουν περιορισμούς που θα ενίσχυαν τον ιρανικό άξονα του κακού». Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Νετανιάχου και ο Μακρόν συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο για αυτό το θέμα κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος σκοπεύει να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Το Σάββατο, ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσει η παράδοση όπλων στις μάχες στη Γάζα. Και ο Νετανιάχου απάντησε λέγοντας: «Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις βάρβαρες δυνάμεις υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες πρέπει να σταθούν σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μακρόν και άλλοι ηγέτες της Δύσης ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ θα κέρδιζε ακόμη και χωρίς την υποστήριξή τους, «αλλά η ντροπή τους θα συνεχιστεί πολύ καιρό μετά τη νίκη του πολέμου».

Το παλάτι των Ηλυσίων, με τη σειρά του, σχολίασε αυτές τις δηλώσεις και τόνισε ότι η Γαλλία είναι «φίλος του Ισραήλ» και χαρακτήρισε τη δήλωση του Νετανιάχου ως «υπερβολικές δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Λευκάδα: Ανήλικος ξυλοκόπησε τον πατέρα της φίλης του επειδή τον… χώρισε
7 Οκτωβρίου, 2024
Τέσσερις ανήλικες ξυλοκόπησαν 13χρονη για ερωτική αντιζηλία
7 Οκτωβρίου, 2024
Ασπρόπυργος: Αδίστακτοι διαρρήκτες εισέβαλαν σε παρκινγκ συνεργείου αυτοκίνητων και το «ρήμαξαν»
7 Οκτωβρίου, 2024
Μισθός θα θεωρείται πλέον το… πουρμπουάρ
7 Οκτωβρίου, 2024
Γιώργος Μαζωνάκης για τη δικαστική διαμάχη με την Βάσω Μαζωνάκη: «Όλα εδώ πληρώνονται»
7 Οκτωβρίου, 2024
Πετρέλαιο: Ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις
7 Οκτωβρίου, 2024
ΠΑΣΟΚ: Τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των πράσινων Εκλογών
7 Οκτωβρίου, 2024
58χρονος που οδηγούσε μικρό φορτηγό, παρέσυρε δύο πεζούς και κατέληξε σε τζαμαρία καταστήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης
7 Οκτωβρίου, 2024
Λέκκας: Καθυστερημένος μετασεισμός η δόνηση στη Θήβα – Δεν σχετίζεται με τα 4,5 Ρίχτερ στη Σητεία
7 Οκτωβρίου, 2024
Διόνυσος: Επίθεση 10 ατόμων με σπρέι πιπεριού και σιδερόβεργες σε 17χρονο
7 Οκτωβρίου, 2024