FILE - Projectiles fly through the sky in central Israel as a siren sounds a warning of incoming missiles fired from Iran towards Israel, Oct. 1, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg, File)

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά στρατιωτικής βάσης κοντά στο Τελ Αβίβ – Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Αljazeera Φαίνεται να υπάρχει μια κάποια αλλαγή τακτικής της Χεζμπολάχ τις τελευταίες δύο ημέρες. Μόλις χθες, έστειλε έναν αριθμό πυραύλων Fadi 1, οι οποίοι είναι ελαφρώς λιγότερο ισχυροί αλλά επίσης πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς, στην πόλη-λιμάνι της Χάιφα και αυτοί κατάφεραν να περάσουν μέσα από το αμυντικό σύστημα Iron Dome. Υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί. Υπήρξαν επίσης επιθέσεις στην Τιβεριάδα στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ λέει ότι στοχεύει συνεχώς τις στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό μήνυμα από μέρους της. Έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μεταξύ άλλων και στο δίκτυο επικοινωνιών τους. Αλλά δείχνουν ότι εξακολουθούν να έχουν ικανότητες και ότι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν.

Παράλληλα νέα πλήγματα προκάλεσαν οι Ισραηλινοί στα νότια προάστια της Βηρυτού απόψε, αφού είχε προηγηθεί και πάλι προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι χθες 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ η Χαμάς υποσχέθηκε “πόλεμο φθοράς” εναντίον του Ισραήλ.

Ομάδα ιατρικής αρωγής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει “ουσιαστική δράση για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός, την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την προστασία των Παλαιστινίων από ενδεχόμενη γενοκτονία”.

“Έχουμε ξεμείνει από λόγια για να περιγράψουμε τη φρίκη που οι ομάδες μας βλέπουν και βιώνουν στη Γάζα”, δήλωσε ο Fikr Shalltoot, διευθυντής της MAP στη Γάζα. “Οι συχνές μαζικές δολοφονίες αμάχων, η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου και η συστηματική καταστροφή της υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπους. Η Γάζα σβήνει μπροστά στα μάτια μας”, είπε.

108 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι υπό ισραηλινή κράτηση από την έναρξη του πολέμου

Στο μεταξύ, παλαιστινιακή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει συνολικά 108 δημοσιογράφους από τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου τους στη Γάζα πριν από ένα χρόνο. Η Ένωση Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Addameer, δήλωσε ότι τουλάχιστον 58 δημοσιογράφοι παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων έξι γυναικών δημοσιογράφων και 22 δημοσιογράφων από τη Γάζα των οποίων η ταυτότητα έχει επιβεβαιωθεί. Η Addameer ανέφερε ότι τουλάχιστον 16 εξ αυτών τελούν υπό διοικητική κράτηση.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κατέρρευσε οροφή σε νηπιαγωγείο του Μαραθώνα
8 Οκτωβρίου, 2024
Σπείρα ρήμαζε διαμερίσματα σε Πιερία και Λάρισα
8 Οκτωβρίου, 2024
Νοτοπούλου: Ο Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης
8 Οκτωβρίου, 2024
Τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού
8 Οκτωβρίου, 2024
Χατζηδάκης: «Ξυπνητήρι» για την ΕΕ οι εκθέσεις Λέττα και Ντράγκι
8 Οκτωβρίου, 2024
Χαρδαλιάς: Ένας χρόνος σήμερα από μια μεγάλη, μια ξεχωριστή νίκη
8 Οκτωβρίου, 2024
Απίστευτη απάτη – Πώς πήραν κοσμήματα από ηλικιωμένη
8 Οκτωβρίου, 2024
Λήξη συναγερμού στην Αττική Οδό
8 Οκτωβρίου, 2024
Ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ το Πόθεν Έσχες του
8 Οκτωβρίου, 2024
Νέος Λογαριασμός Προνομίων από την Εθνική Τράπεζα
8 Οκτωβρίου, 2024