Lebanese shepherd Yussef Halimeh carries a survived goat from a destroyed house, which was hit by an Israeli airstrike that killed hundreds of goats on their livestock pen, in Toura mountain, south Lebanon, Monday, July 8, 2024. The strikes come as tensions continue to boil between Lebanon's Hezbollah group an the Israeli military along the Lebanon-Israel border over the past month, and as talks for a ceasefire in the Gaza Strip between Hamas and Israel are set to resume. (AP Photo/Mohammed Zaatari)

Η Χεζμπολάχ εγκαταλείπει τον όρο της εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν απαιτούν πλέον ανακωχή στη Γάζα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο, υποχωρώντας από την πάγια θέση τους ότι η σιιτική οργάνωση θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ, μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ υποστήριζαν σταθερά ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Όμως χθες, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, δύο κατώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ είχαν επίσης μιλήσει για εκεχειρία στο Λίβανο χωρίς να κάνουν αναφορά στη Γάζα.

Ένας Λιβανέζος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ τροποποίησε τη θέση της λόγω μιας σειράς πιέσεων και κυρίως του μαζικού εκτοπισμού ανθρώπων από τις περιφέρειες όπου ζουν υποστηρικτές της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Παράλληλα, πολλοί βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του λιβανέζικου κοινοβουλίου ζητούν τις τελευταίες ημέρες την έκδοση ψηφίσματος για τον τερματισμό των μαχών, το οποίο δεν θα συναρτά το μέλλον του Λιβάνου με τον πόλεμο της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εξακολουθεί να «είναι σίγουρη για τη στάση της Χεζμπολάχ, που συνδέει οποιαδήποτε συμφωνία με τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα», επικαλούμενος προηγούμενες τοποθετήσεις της σιιτικής ομάδας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΗΠΑ: 39χρονη ομολόγησε ότι αποπλάνησε δύο 15χρονα παιδιά σε ξενοδοχείο, ενώ έκανε διακοπές με τον σύζυγό της
9 Οκτωβρίου, 2024
Απάτη: Υπάλληλος ΕΛΤΑ πήρε 30000 ευρώ από κατάκοιτη και άλλες 300000 από συγχωριανούς του
9 Οκτωβρίου, 2024
Μίμης Πλέσσας: Σήμερα το τελευταίο “αντίο” – Σε λαϊκό προσκύνημα η οσρός του
9 Οκτωβρίου, 2024
Συνιδιοκτησία πολυτελών εξοχικών κατοικιών: Απόκτηση δεύτερης κατοικίας στο 1/6 του κόστους
9 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Απείλησε με αεροβόλο 30χρονο και πυροβόλησε στον αέρα – Χειροπέδες σε 42χρονο
9 Οκτωβρίου, 2024
11 άτομα παραπέμπονται σε δίκη για τον θάνατο μαθητή σε σχολείο των Σερρών από έκρηξη λέβητα
9 Οκτωβρίου, 2024
«Έλα σπίτι να τρως, δεν σου δίνω χρήματα» – Τι οδήγησε τον 32χρονο να σκοτώσει το θείο του Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομ
9 Οκτωβρίου, 2024
Ο τυφώνας «Μίλτον» από τον ISS καθώς πλησιάζει στη Φλόριντα – Εντυπωσιακό βίντεο
9 Οκτωβρίου, 2024
Χάρης Δούκας: «Θα παντρευτούμε με την Γεωργία Πολυτάνου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ»
9 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Ναι του Νικόλα Φαραντούρη στην πρόταση του Παύλου Πολάκη για συνάντηση όλων των υποψηφίων
9 Οκτωβρίου, 2024