Αρβανίτης: Διαφωνεί με την κατάργηση των θεραπευτικών κοινοτήτων «στεγνού τύπου» ο Alexis Goosdeel

Η αντιμετώπιση των αιτίων εξάπλωσης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και οι εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας συζητήθηκαν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) με τον Alexis Goosdeel, Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά (EUDA).

Στην ερώτηση του Αντιπροέδρου της Left, Κώστα Αρβανίτη, για το κατά πόσο έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες για την εξάπλωση των συνθετικών ψυχοδραστικών ουσιών η πανδημία της COVID-19, οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και η οικονομική κρίση, ο κ. Goosdeel συμφώνησε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και ιδίως των νέων.

Αναφέροντας το παράδειγμα του Καναδά, ο εξαιρετικά έμπειρος στον χώρο της τοξικοεξάρτησης, Alexis Goosdeel, τόνισε ότι η ψυχική υγεία και ο εθισμός πρέπει να αντιμετωπίζονται στο εξής ως ενιαίος τομέας και ζήτησε μια ολιστική προσέγγιση για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επισήμανση του Κώστα Αρβανίτη ότι σταδιακά περιθωριοποιούνται οι θεραπευτικές κοινότητες «στεγνού τύπου» (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ και άλλες δημόσιες δομές) προωθώντας ταυτόχρονα την φαρμακευτική υποκατάσταση, ο Διευθυντής του EUDA είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί καμία επιλογή.

Εξήγησε ότι για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες δεν υπάρχει μέθοδος υποκατάστασης και επομένως πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός στις θεραπευτικές προσεγγίσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες διαφορετικών χρηστών διαφορετικών ουσιών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή της η 13χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο κοντά στο Αγρίνιο
13 Οκτωβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 62-55: Πράσινο το ντέρμπι
13 Οκτωβρίου, 2024
Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι – Νετανιάχου
13 Οκτωβρίου, 2024
Πέθανε ο πατέρας του Απόστολου Λύτρα
13 Οκτωβρίου, 2024
Νετανιάχου προς ΟΗΕ: Απομακρύνετε τους κυανόκρανους από το νότιο Λίβανο
13 Οκτωβρίου, 2024
Σωκράτης Φάμελλος: Το συνέδριο είναι πάρα πολύ κρίσιμο
13 Οκτωβρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ Live: Όλες οι εξελίξεις – 166.589 άτομα έχουν ψηφίσει
13 Οκτωβρίου, 2024
Δένδιας: Δεν χρειάζονται μόνο πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα για την υπεράσπιση του Αιγαίου, αλλά και πυραυλικά συστήματα
13 Οκτωβρίου, 2024
Νεκρός 53χρονος αθλητής σε αγώνα δρόμου στο Χαλάνδρι
13 Οκτωβρίου, 2024
15χρονη έπιασε από το λαιμό 13χρονη σε πάρτι σχολείου
13 Οκτωβρίου, 2024