Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Τρίτη 15/10 τις χώρες της Δύσης για ανάμειξη στις εκλογές της Γεωργίας, μιας μικρής χώρας του Καυκάσου που βρίσκεται μεταξύ ρωσικής και δυτικής επιρροής.
«Βλέπουμε απροκάλυπτες απόπειρες από χώρες της Δύσης να ασκηθούν πιέσεις στις τοπικές αρχές και μια άμεση και απροκάλυπτη επιρροή στις εκλογές», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι αμφίρροπη μεταξύ του συντηρητικού, κυβερνώντος κόμματος, του Γεωργιανού Ονείρου, και των φιλοευρωπαϊκών αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Το Γεωργιανό Όνειρο, που ιδρύθηκε από τον μεγιστάνα Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι υιοθετεί φιλορωσική, αυταρχική στάση και απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ένταξη στην οποία είναι εγγεγραμμένη στο σύνταγμα της χώρας, και από το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Γεωργία φιλοδοξεί να ενταχθεί.
Ορισμένα από τα στελέχη του είναι πολύ επικριτικά προς τη Δύση, την οποία κατηγορούν ότι υπονομεύει τις «παραδοσιακές αξίες».
Οι χώρες της Δύσης φοβούνται από την πλευρά τους μια προσέγγιση με τη Ρωσία, ιστορικό παράγοντα στην περιοχή του Καυκάσου, όπου ο Ιβανισβίλι απέκτησε μέρος της περιουσίας του μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Η Γεωργία σείεται τους τελευταίους μήνες από μαζικές διαδηλώσεις κατά ενός νόμου για την «ξένη επιρροή», που έχει επικριθεί στη Δύση και είναι πολύ κοντά στη ρωσική νομοθεσία περί «πρακτόρων εξωτερικού», που χρησιμοποιείται για την καταστολή κάθε διαφωνίας.
Τελευταίο στοιχείο της τεταμένης κατάστασης: στις αρχές Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ από το Τμπιλίσι ένας νόμος που περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, κάτι που θεωρήθηκε εμπόδιο στον δρόμο της Γεωργίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον έχουν καταδικάσει με σφοδρότητα τον νόμο, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν επίσης σειρά κυρώσεων κατά Γεωργιανών αξιωματούχων για τη «βίαιη καταστολή» διαδηλώσεων κατά του νόμου για την «ξένη επιρροή».
Το Τμπιλίσι αντέδρασε απειλώντας να «επανεξετάσει» τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ