Αρβανίτης: Η νέα απάνθρωπη στρατηγική της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Σε δήλωση προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο EK και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστας Αρβανίτης, για το μεταναστευτικό, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, με αφορμή το ναυάγιο με 4 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, στην Κω και το ναυάγιο στη Γαύδο.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μεταναστευτικό, στα νερά του Αιγαίου σημειώθηκαν δύο ακόμη τραγωδίες, με θύματα πρόσφυγες – μετανάστες. Την Τρίτη το βράδυ, μια βάρκα με περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ανετράπη στην Κω, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ από το νέο ναυάγιο το μεσημέρι της Τετάρτης στη Γαύδο έχει επιβεβαιωθεί μέχρι αυτήν την ώρα ότι ένας ακόμη άνθρωπος χάθηκε στη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα και ζητεί “hotspot” εκτός Ε.Ε. για τους αιτούντες άσυλο, ό,τι ακριβώς κάνει η Μελόνι στην Αλβανία, παραβιάζοντας κάθε έννοια του δικαιώματος στο άσυλο και αδιαφορώντας για τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης.

Όπως σημειώνει η ευρωομάδα μας, η Left, «κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του για πλάκα. Μόνο η ειρήνη σταματά την αναγκαστική μετανάστευση, όχι τα τείχη και τα στρατόπεδα».

Με ερωτήσεις μας προς στην Κομισιόν και παρεμβάσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εγκληματική διαχείριση του προσφυγικού, όπως στις 7 Οκτωβρίου του 2022, που μιλώντας στον αρμόδιο Επίτροπο είχα τονίσει ότι αυτό που γίνεται είναι γενοκτονία. Πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο. Πνίγονται άνθρωποι στην ευρωπαϊκή θάλασσα.

Μόλις στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 καταθέσαμε ερώτηση στην Κομισιόν ρωτώντας εάν η Γερμανία είναι εντός των πλαισίων του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, και την ουσιαστική αναστολή των κανόνων Σένγκεν, επαναλαμβάνοντας την αγωνία μας και -δυστυχώς- την πρόβλεψή μας για τις συμφορές που θα φέρει το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την Αγάπη Χουζουράκη, δικηγόρο και υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με την οποία συζητήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Άσυλου, μας ενημέρωσε για την κατάσταση στο πεδίο, για τις ελλείψεις στην υποδοχή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ζητούν άσυλο, κυρίως για την έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Ανταλλάξαμε απόψεις και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και ένταξης των προσφύγων στα Κράτη – Μέλη της ΕΕ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μειώσεις τιμών στο ράφι: Ποια προϊόντα μπαίνουν στη λίστα – Ελάχιστη έκπτωση 5%, ανανέωση καταλόγου ανά δύο εβδομάδες
16 Οκτωβρίου, 2024
Ην. Βασίλειο, Αλγερία και Γαλλία ζητούν επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας
16 Οκτωβρίου, 2024
Τουρκία: Ζημιές σε κτήρια και τέσσερις τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών
16 Οκτωβρίου, 2024
Πηγές ΓΕΣ σχετικά τη λίμνη Γκιστόβα: Από τις αρχές του Ιουνίου οι απαραίτητες ενέργειες προς την Google – Επήλθε διόρθωση του χάρτη
16 Οκτωβρίου, 2024
Φυλακές Δομοκού: Νεκρός στο κελί του βρέθηκε 28χρονος βαρυποινίτης
16 Οκτωβρίου, 2024
«Χτύπημα» Σαμαρά και νέες αιχμές στην κυβέρνηση από την Κύπρο
16 Οκτωβρίου, 2024
Οι σοκαριστικοί διάλογοι των μελών των κυκλώματος των εφοριακών – Στη φυλακή ο «εγκέφαλος»
16 Οκτωβρίου, 2024
Ισραήλ: Σειρήνες ήχησαν στο νότιο τμήμα – Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Νετανιάχου
16 Οκτωβρίου, 2024
Απίστευτες εικόνες στον Νέο Κόσμο – Πιάστηκαν στα χέρια ανήλικοι και οι γονείς τους
16 Οκτωβρίου, 2024
Αντικρουόμενες οι προβλέψεις για την τελική τιμή του ελαιόλαδου – Πόσο πωλείται το κιλό στις μεσογειακές χώρες
16 Οκτωβρίου, 2024