EU leaders arrive for a group photo during an EU summit in Brussels, Thursday, Oct. 17, 2024. (AP Photo/Omar Havana)

Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος Ουκρανία, Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό – Έμφαση Μητσοτάκη στις πολιτικές επιστροφών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. του «σχεδίου νίκης» με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Ελλάδα συγκλίνει με τη θέση του ευρωπαϊκού συμβουλίου λέγοντας ότι η Ουκρανια θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με την Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία, ενώ ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Στο μεγάλο θέμα που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις, όπως η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε, υιοθετούνται από πολλούς συναδέλφους του. Ωστόσο εστίασε στην πολιτική των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, η οποία όπως είπε πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, ενώ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, η οποία έχει υπογράψει σχετκή συμφωνία το 2016.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας με θέμα την προώθηση «καινοτόμων λύσεων» για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, με την συμμετοχή 10 χωρών.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times o πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την επέκταση του μοντέλου Ιταλίας – Αλβανίας. “Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία. Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο . . . Πού θα πήγαιναν;“

Κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει ανάγκη για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζομένους στην οικονομία της Ευρώπης.

“Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης (…) ρίχνοντας φως σε ένα κενό στο μεταναστευτικό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης“.

Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεταναστευτικό τα κρίσιμα θέματα της Συνόδου Κορυφής

Ουκρανία και Μεταναστευτικό είναι αδιαμφησβήτητα τα καυτά θέματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ η παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες συνδέεται με την παρουσίαση του «σχεδίου νίκης» που έκανε το πρωί στο ΝΑΤΟ και κατόπιν στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Μαρκ Ρούτε, δεν έδωσε νωρίτερα το πρωί σαφή απάντηση σχετικά με την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια και εμπλοκής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα στο ζήτημα αυτής της πρότασης, που είναι η πρώτη από τα πέντε σημεία που παρουσίασε ο κ. Ζελένσκι στο μεταναστευτικό.

Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν αυτή τη φορά στην αυστηροποίηση της πολιτικής επιστροφών και σε πιθανά νέα μέτρα για την απομάκρυνση μεταναστών σε τρίτες χώρες. Δεν είναι ωστόσο ακόμη ξεκάθαρο για πόσο χρόνο, σε ποιο πλαίσιο και με ποια προοπτική. Εκείνο που είναι σαφές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews, Γιώργο Συριόπουλο, είναι η απόφαση για αλλαγή στάσης της Ευρώπης προς το αυστηρότερο.

Στην πρώτη συνάντηση για το θέμα αυτό, που διοργάνωσαν η Ιταλία, η Δανία και η Ολλανδία σήμερα το πρωί, μετείχαν οι ηγέτες της Αυστρίας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, η Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, παρουσίασε τη συμφωνία με τα Τίρανα για τη φιλοξενία μεταναστών σε αλβανικό έδαφος.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η ανάγκη να καθοριστεί από κοινού η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας εν όψει της εφαρμογής των κανόνων του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Απόψε δεν αναμένουμε τις αποφάσεις, αλλά μια στρατηγική συζήτηση που όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδέχεται να καταλήξει στην εξουσιοδότηση της Επιτροπής να παρουσιάσει καινοτόμες προτάσεις για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού στην επόμενη συνάντηση των ηγετών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νέες αποκαλύψεις και ντοκουμέντα για τον ιερέα που ρίχνει τα χαρτιά
17 Οκτωβρίου, 2024
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τέθηκε θέμα αναβολής του συνεδρίου – Αποδοκιμασία κατά πλειοψηφία των ενεργειών Κασσελάκη
17 Οκτωβρίου, 2024
Γιαχία Σινουάρ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς από τυχαίο πλήγμα – Επιβεβαιώνουν ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ και οι IDF
17 Οκτωβρίου, 2024
Όλγα Κεφαλογιάννη: Τα παιδιά μου πρέπει να προστατευθούν από την οδύνη και τη βαρβαρότητα
17 Οκτωβρίου, 2024
Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη»
17 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Δέκα χρόνια κάθειρξη σε 40χρονο για τη δολοφονία με το ακέφαλο πτώμα
17 Οκτωβρίου, 2024
Το φθινόπωρο ήρθε για να μείνει – Σε ποιες περιοχές θα δείξει μονοψήφιο αριθμό ο υδράργυρος
17 Οκτωβρίου, 2024
Survivor: Σκληρή αναμέτρηση απόψε για την επικοινωνία – Οι Αετοί ή οι Τίγρεις θα κερδίσουν το έπαθλο;
17 Οκτωβρίου, 2024
Α. Λουκασένκο: Η Λευκορωσία πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία
17 Οκτωβρίου, 2024
Γιαχία Σινουάρ: Νεκρός θεωρείται από το Ισραήλ ο ηγέτης της Χαμάς – Σε εξέλιξη έλεγχος DNA, ενημερώθηκε ο Μπάιντεν
17 Οκτωβρίου, 2024