In this photo released by the official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei speaks in meeting a group of families of the Revolutionary Guard members in Tehran, Iran, Sunday, May 19, 2024. A helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi, the country's foreign minister and other officials apparently crashed in the mountainous northwest reaches of Iran on Sunday, sparking a massive rescue operation. "We hope that God the Almighty returns the dear president and his colleagues in full health to the arms of the nation," Khamenei said, drawing an "amen" from the audience he was addressing. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

Χαμενεΐ για θάνατο Σινουάρ: Η Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανή», διαβεβαιώνει ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανό» παρά το θάνατο του αρχηγού του, του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, «όμως (το μέτωπο της αντίστασης) δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, έχει καταστήσει την παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του.

Ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης και του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού και τον χαστούκισε με θάρρος», πρόσθεσε.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στη σκιά πριν τεθεί το καλοκαίρι επικεφαλής της Χαμάς, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία έχει βυθίσει έκτοτε την περιοχή σε μια αιματηρή σύγκρουση.

Την παραμονή του διορισμού του Σινουάρ επικεφαλής της Χαμάς τον Αύγουστο, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης είχε δημοσιοποιήσει μέσω του ιστοτόπου του ένα βίντεο μιας σπάνιας συνάντησής του μαζί του το 2011.

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν τότε μέλος της αντιπροσωπείας του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρώην αρχηγός του σχηματισμού ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Ιουλίου στην Τεχεράνη από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισράηλ. Ο Σινουάρ διαδέχθηκε στη συνέχεια τον Χανίγια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης – Ο οδηγός ετών… 74 μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα που θα δώσει δύναμη και φωνή στην κοινωνία
19 Οκτωβρίου, 2024
Το drone καμικάζι της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε προς τη βίλα του Νετανιάχου, βίντεο ντοκουμέντο – Νέα ερωτηματικά για το σύστημα αεράμυνας
19 Οκτωβρίου, 2024
«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» – Η πρώτη δήλωση του Νετανιάχου μετά την επίθεση στο σπίτι του στην Καισάρεια
19 Οκτωβρίου, 2024
Ματίνα Παγώνη για Μαρινέλλα: Πήρε τέτοια αγάπη από τον κόσμο που της έδωσε δύναμη
19 Οκτωβρίου, 2024
«Πολιτικός και επικοινωνιακός αντιπερισπασμός»: Τι απαντά ο Απόστολος Γκλέτσος για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ
19 Οκτωβρίου, 2024
Ποσότητα 1,4 τόνων κάνναβης κατέσχεσε η αστυνομία στην Τρίπολη – Στα 10 εκατ. ευρώ τα κέρδη που θα αποκόμιζαν οι διακινητές
19 Οκτωβρίου, 2024
Πέθανε η ηθοποιός Αλέκα Τουμαζάτου
19 Οκτωβρίου, 2024