Οι δύο όροι που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ για να τελειώσει ο πόλεμος στον Λίβανο

Το Ισραήλ έδωσε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ένα έγγραφο με τους όρους του για μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο, ανέφερε την Κυριακή το Axios, επικαλούμενο δύο αμερικανούς και δύο ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ απαίτησε να επιτραπεί στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να εμπλακούν σε «ενεργή επιβολή» για να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή κοντά στα σύνορα, ανέφερε το Axios, επικαλούμενο έναν ισραηλινό αξιωματούχο.

Το Ισραήλ απαίτησε επίσης η πολεμική του αεροπορία να έχει ελευθερία επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, πρόσθεσε το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με τους όρους του Ισραήλ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Βηρυτό για να συζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, ανέφερε επίσης το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες Κυριακή το βράδυ αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά συμβάντων στα οποία επλήγησαν θέσεις της – εξαιτίας της οποίας το Ισραήλ επικρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως έγιναν ένδεκα ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων του «Αλ Καρντ αλ Χάσαν» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από ισραηλινές προτροπές στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία του θεσμού, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν (σ.σ. «αγαθοεργός δανεισμός») ενέχεται «στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

Στη Σαΐντα, στον νότο, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κόσμο να φεύγει τρομοκρατημένος από τα περίχωρα εγκατάστασης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χεζμπολάχ κοντά στην πρωτεύουσα και ότι έπληξε δεκάδες κοινότητες στον Νότο.

Το Ισραήλ λέει πως σκοπός του είναι να εξουδετερωθεί το σιιτικό κίνημα στους τομείς κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων περιοχών του βορρά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη για νέα πυρά, εναντίον ιδίως τριών στρατιωτικών βάσεων κοντά στις πόλεις Χάιφα και Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, καθώς και εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στον νότιο Λίβανο.

Τουλάχιστον 1.470 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο καιρός το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πότε θα καταρρεύσει ο αντικυκλώνας
21 Οκτωβρίου, 2024
Ν. Παππάς: Η ΝΔ μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της υγείας – Αφήνουν τις δομές να καταρρεύσουν
21 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Το χρονικό του ισραηλινού πλήγματος στον οικονομικό βραχίονα της Χεζμπολάχ
21 Οκτωβρίου, 2024
Κινηματογραφική καταδίωξη στη Νίκαια: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε παρκαρισμένο ΙΧ
21 Οκτωβρίου, 2024
Το Τελ Αβίβ γνωστοποίησε στον Λευκό Οίκο τις απαιτήσεις του για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο
21 Οκτωβρίου, 2024
Αρκαδία: Εντοπίστηκε φυτεία «μαμούθ» με 1 τόνο κάνναβης
21 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: 72χρονος φυλακίστηκε για ασέλγεια στα εγγόνια του & αποδείχτηκε πως ήταν σκευωρία
21 Οκτωβρίου, 2024
Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές για τον Νοέμβριο
21 Οκτωβρίου, 2024
Τα SOS για τεκμήρια από ακίνητα και χρηματικές γονικές παροχές – Τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι
21 Οκτωβρίου, 2024
Κρήτη: Μηχανή παρασύρει δάσκαλο που συνόδευε μαθητές Δημοτικού σε εκδρομή (vid)
21 Οκτωβρίου, 2024