Ανακύκλωση μπουκαλιών: Αύξηση κατά 0,10 – 0,15 ευρώ σε πλαστικά και αλουμίνια – Επιστροφή χρημάτων με κενές συσκευασίες

Ακριβότερα κατά 10 -15 λεπτά του ευρώ θα είναι τα εμφιαλωμένα νερά, χυμοί και αναψυκτικά που διατίθενται σε πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες, από το 2026. Τα χρήματα αυτά όμως θα επιστρέφονται στον καταναλωτή εάν ανακυκλώσει την κενή συσκευασία σε κάποιο από τα χιλιάδες ειδικά μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία.

Με αυτό το σύστημα, τόνοι πλαστικού θα ξαναχρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα και δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα, για να αποτελέσουν τροφή για τα ψάρια.

Από την 1/1/2026 τα ποτά που αγοράζουμε σε πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες θα επιβαρυνθούν με 0,10-0,15 € ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να το επιστρέφουν σε ειδικά μηχανήματα ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το πλαστικό.

Το ποσό αυτό θα επιστρέφεται στον καταναλωτή μόλις ανακυκλώσει.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο που μπαίνει ως συζήτηση στην Βουλή, εισάγοντας έναν νέο μηχανισμό, αυτόν της εγγυοδοσίας.

«Βάζουμε ένα εγγυδοτικό τέλος 0,10€ το οποίο θα αυξήσει την τιμή του. Ο πολίτης θα γυρνάει το μπουκαλάκι και θα παίρνει πίσω τα 0,10 λεπτά που είχε δώσει ως εγγυοδοσία. Θα αυξήσει ουσιαστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης», εξήγησε ο ΓΓ Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλγς Γραφάκος.

15.000 ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν, με έξοδα των παραγωγών σε υπαίθριους χώρους σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Σε μικρά νησιά και σε απομακρυσμένα χωριά θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους. Οι πολίτες, απλά, θα τοποθετούν τις κενές φιάλες και θα παίρνουν πιστωτικό.

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου για θέματα Ανακύκλωσης Αποβλήτων, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος διευκρίνισε: «Μηχανάκια αυτόματης επιστροφής όπου ο πολίτης επιστρέφει την άδεια φιάλη έως 3 λίτρα, θα είναι οι φιάλες που θα μπορούν να επιστραφούν. Θα παίρνει το αντίστοιχο ποσό επιστροφής για να το κάνει έκπτωση σε μια επόμενη αγορά οπουδήποτε και αν θέλει να την κάνει αυτή».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, το νέο σύστημα θα δώσει πιο ποιοτικά υλικά ανακύκλωσης με μια πιο σύντομη χρονικά διαδικασία.

Πρώτες ύλες που θα ξαναχρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα και δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα, όπου ήδη πλέουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού και μικροπλαστικού, όπως προκύπτει από τη δορυφορική αποτύπωση της NASA. Εκεί όπου γίνονται τροφή για τα ψάρια τα οποία στη συνέχεια θα καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά σε σπίτι στην Άνδρο: Δεν μπορούσαν να την σβήσουν λόγω έλλειψης νερού
21 Οκτωβρίου, 2024
Φωτιά στο Κιλκίς
21 Οκτωβρίου, 2024
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο τις δορυφορικές επικοινωνίες
21 Οκτωβρίου, 2024
Κώστας Τσουκαλάς – Όλγα Μαρκογιαννάκη: Ποιοι είναι οι νέοι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ
21 Οκτωβρίου, 2024
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ
21 Οκτωβρίου, 2024
Νεκρά δύο αδέρφια που προσπάθησαν να σώσουν γυναίκα από τον φίλο της
21 Οκτωβρίου, 2024
16.959 απομιμητικά προϊόντα βρέθηκαν μετά από ελέγχους
21 Οκτωβρίου, 2024
Τροπολογία για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού κατέθεσε ο Κουτσούμπας
21 Οκτωβρίου, 2024
Ελεύθεροι οι 13χρονοι που αποπειράθηκαν να ληστέψουν άλλους ανήλικους
21 Οκτωβρίου, 2024
Λήστεψε και έσπρωξε από την σκάλα 87χρονη στον Πύργο
21 Οκτωβρίου, 2024