Φετχουλάχ Γκιουλέν: Από σύμμαχος του Ερντογάν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ

«Τον χαρακτήρισαν και ως δεύτερο ισχυρότερο άνδρας της Τουρκίας», επισημαίνει το BBC για τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, που πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ιεροκήρυκας και συγγραφέας τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, είναι η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας και υπ’ αριθμό «ένα» εχθρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέιμς Τζέφρι, χαρακτήρισε τον Γκιουλέν ως το δεύτερο ισχυρότερο άνδρα της της Τουρκίας το 2014, όταν το κίνημα του Γκιουλέν – γνωστό στην Τουρκία ως Χιζμέτ ή «υπηρεσία» – βρισκόταν «στην κορυφή με ίσως εκατομμύρια οπαδούς, με ταμείο δισεκατομμυρίων και δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στην εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης και στην προσφορά κοινωνικού έργου σε 150 χώρες».

Εμφύλιος, άνοια και εγκλεισμός του Γκιουλέν σε κρησφύγετο
Ωστόσο παράλληλα τα διεθνή μέσα υπενθύμιζαν ότι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν έπασχε από διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιολογικά προβλήματα ενώ «σοβούσε» εσωτερική διένεξη με τον ανιψιό του, ο οποίος επέμενε ότι ο επικεφαλής των γκιουλενιστών έπασχε και από άνοια.

Φ. Γκιουλέν: Από σύμμαχος του Ερντογάν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ
Στο τεράστιο συγκρότημα που απεικονίζεται ως έδρα του Γκιουλέν, στη Πενσυλβάνια ο ίδιος βρισκόταν σε παρακείμενο κτίριο, με ένα υπνοδωμάτιο και χαλί προσευχής για το Κοράνι, έγραψε το BBC. Τον Απρίλιο του 2024, ο Τζεβντέτ Τουρκγιολού, οποίος ήταν υπεύθυνος για την προσωπική φροντίδα του Γκιουλέν, και ο Μουσταφά Οζτζάν, φέρεται να «απήγαγαν» τον Γκιουλέν από το Chestnut Retreat Center, στο Σάιλοσμπεργκ της Πενσυλβάνια, όπου διέμενε από το 1999 και να τον έκλεισαν σε κρησφύγετο άγνωστο σχεδόν σε όλους. Επικαλούμενα τον ανιψιό του, τουρικοί ιστότοποι μετέδωσαν ότι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν πέθανε σε αμερικανικό νοσοκομείο.

H ρήξη με τον Ερντογάν
Ο Γκιουλέν αρχικά στήριξε την κυβέρνηση Ερντογάν, που ήλθε στην εξουσία το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, άτομα κυρίως που κατείχαν θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, είτε οδηγήθηκαν στη φυλακή είτε εγκατέλειψαν τη χώρα.

Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσινγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Ζούσε από το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατέφυγε εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο και είχε ήδη μπει στο στόχαστρο των Τούρκων στρατηγών, που την εποχή εκείνη ήταν πανίσχυροι στην εσωτερική πολιτική τάξη της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζητούσε την έκδοσή του, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ικανοποίησαν ποτέ το αίτημά της αυτό.

Οπαδοί του Γκιουλέν είχαν αναλάβει θέσεις εργασίας εντός της κυβέρνησης και του στρατού. Ακόμα και πριν από το πραξικόπημα του 2016 ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι θα απαλλάξει την κυβέρνηση από τους Γκιουλενιστές, τους οποίους αποκάλεσε «κράτος εν κράτει».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά σε σπίτι στην Άνδρο: Δεν μπορούσαν να την σβήσουν λόγω έλλειψης νερού
21 Οκτωβρίου, 2024
Φωτιά στο Κιλκίς
21 Οκτωβρίου, 2024
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο τις δορυφορικές επικοινωνίες
21 Οκτωβρίου, 2024
Κώστας Τσουκαλάς – Όλγα Μαρκογιαννάκη: Ποιοι είναι οι νέοι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ
21 Οκτωβρίου, 2024
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ
21 Οκτωβρίου, 2024
Νεκρά δύο αδέρφια που προσπάθησαν να σώσουν γυναίκα από τον φίλο της
21 Οκτωβρίου, 2024
16.959 απομιμητικά προϊόντα βρέθηκαν μετά από ελέγχους
21 Οκτωβρίου, 2024
Τροπολογία για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού κατέθεσε ο Κουτσούμπας
21 Οκτωβρίου, 2024
Ελεύθεροι οι 13χρονοι που αποπειράθηκαν να ληστέψουν άλλους ανήλικους
21 Οκτωβρίου, 2024
Λήστεψε και έσπρωξε από την σκάλα 87χρονη στον Πύργο
21 Οκτωβρίου, 2024